Paras kalaruoka just nyt: ceviche

Ruoka | keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Ennen kuin kukaan pelästyy ja huutaa RUOKAMYRKYTYS luettuaan ”limen mehulla kypsennettyä raakaa kalaa” niin allekirjoittaneen on sanottava muutama asia tästä ruuasta. Ensinnäkin ceviche on ehdottomasti yksi suosikkiruuistani tällä hetkellä. Se on nopea valmistaa, helppo, maukas, terveellinen ja se kaikkein tärkein: en ole kertaakaan saanut ko ruuasta ruokamyrkytystä. Tämä siitäkin huolimatta, että teen ruokaa tyylillä ”tossa oli varmaan teelusikallinen suolaa” ja kaadan summa mutikassa tavaraa sörsselin sekaan. Eli skeptisimmät hellapoliisit ja herkimmät vatsapöpöjen keräilijät olkaa huoletta!

 

Yritän syödä kalaa muutaman kerran viikossa ja entinen perus pannulla paistettu lohi alkoi maistua puulta. Jo vuosi sitten. Unohtamatta, että valmistusprosessissa tuli kolmannen asteen palovammoja ja häätö jatkuvasta kiljumisesta, koska öljyä poksahteli käsille. Toki voisihan lohen uunissakin tehdä, mutta tätä cevicheä tarjoiltiin yhdellä illallisella ja olin siltä istumalta myyty.

Ai että on meinaan hyvää!

Ai että on meinaan hyvää!

Mitäpä sieltä kaupasta sitten pitäisi napata mukaan? No kuulkaas ohessa olisi sekä listaa, että ihan kuvan muodossa aineksia.

  • Tuoretta lohta (noin 500g ja siis ihan kaupan kylmähyllyltä ostettua olen käyttänyt. Ei tarvitse lähteä kokeilemaan onneaan josko Tammerkoskesta tulisi Norjalaista laatulohta)
  • Tuoretta korianteria (noin ruukullinen)
  • 1-2 chiliä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Isohko punasipuli
  • 4 limeä
  • Suolaa (noin teelusikallinen… eli sillain fiiliksen mukaan maustettuna)
  • Ruokosokeria (noin 1-2 ruokalusikallista)

ceviche

resepti

Nuo valkosipulin, chilin korianterin ja punasipulin määrät riippuvat nyt paljon omasta makumaailmasta. Itse olen käyttänyt kokonaisen suurehkon chilin, mutta olen tullut siihen tulokseen, että tahdon tulisempaa. Korianteria olen laittanut ¾ osaa ruukusta, mutta ensi kerralla se menee kokonaan, koska se on erittäin hyvää.

 

Mitenkäs se valmistus menee? No kuulkaas seuraavanlaisesti!

  • Lohi pieniksi paloiksi isoon astiaan (tämä on ylivoimaisesti vaikein ja aikaa vievin osa, koska veitsen käsittelytaitoni ei ihan japanilaisen sushimestarin tasolla vielä ole)
  • Päälle noin teelusikallinen suolaa
  • Perään 1-2 ruokalusikallista ruokosokeria
  • Purista limen mehut astiaan kalan seuraksi (kuiviksi puristetut limet meikä sijoittelee pitkin keittiötä peittämään kummallista hajua, mikä aina aika ajoin siellä leijuu)
  • Sekoita koko sörsseliä pitkin poikin tätä valmistusprosessia
  • Hienonna chili, valkosipuli, punasipuli ja korianteri astiaan lohen sekaan (muista sörkkiä silmääsi chilin käsittelyn jälkeen)
  • Anna maustua noin 20 minuuttia jääkaapissa

ceviche

Ja AVOT! Se on hänessä. Voitkin sitten hyvässä seurassa silmä chilistä punoittaen nauttia erinomaista ruokaa ja miettiä, että kypsyikö se kala nyt aivan varmasti tarpeeksi limen mehusta. Suosittelen ostamaan nachoja kylkeen, koska tuo combo on ainakin omalla kohdalla osoittautunut voittamattomaksi!

 

Eli siinäpä se! Nautinnollisia ruokahetkiä!

 

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Sitä parempaa pastaa:…

su 4.11.2018

Syksy edustaa yleisurheilussa uuden alkua. Kesän kisat ovat ohi ja… Lue koko kirjoitus

Helppo ja nopea…

ti 21.8.2018

Meikäläinen on tässä viime vuosina alkanut enemmän ja enemmän… Lue koko kirjoitus

Vinkkejä vatsan hoitoon

su 23.4.2017

Meikäläiselle on kuluneen kahden kuukauden aikana käynyt melkoinen… Lue koko kirjoitus