Ajankohtainen kakkonen, huippu-urheilun teemailta

Kolumni | maanantai 15. lokakuuta 2012

Että sellanen ilta! Heille, jotka eivät siis sitä tiedä, olin mukana Ajankohtaisen kakkosen huippu-urheilun teemaillassa. Miten sinne siis päädyin? Kuten niin moni muukin asia nykyään elämässäni, kaikki alkoi siitä kun otin läppärin kätösiini ja aloitin kirjoittamaan. Loppu onkin historiaa, joka tunnetaan myös nimellä Aamulehden mielipidekirjoitus. Melko uskomatonta, mitä kaikkea tuon kirjoituksen ansiosta on tapahtunut.

Tosiaan sain noin kuukausi sitten soiton, jossa minulta kysyttiin olisinko halukas osallistumaan Ajankohtaisen kakkosen teemailtaan. Hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että turha minun on enää tässä vaiheessa suutani alkaa sulkemaan, joten suostuin. Tähän lisäksi se, että ilmeisesti urheilijoilla ei niin kovin suurta halukkuutta ole tulla tuollaisiin ohjelmiin asioita puimaan eikä välttämättä sitä aikaakaan. Parhaani yritin pitää lippua korkealla ja saada hieman niitä omiakin mielipiteitä ja ajatuksia esille. Ikävä kyllä noinkin herkkä aihe kuin huippu-urheilu, nostattaa herkästi niitä tunteita pintaan ja tähän yhtälöön kun lisätään ne 18 keskustelijaa, jää keskustelu väkisin hieman pintapuoliseksi. Myös sitä kuuluisaa mututuntumaa ehkä keskustelussa näkyi.

Meikäläisen itsevarmuus ei ihan sitä luokkaa vielä ole, että kehtaisin ihan hirveästi tuollaisessa sakissa huudella ihmisten päälle, joten tämä tyttö nosteli kiltisti kättä ja odotti puheenvuoroa. Kaikkea en saanut sanottua, joten tämä Ajankohtaisen kakkosen teemailta jatkuukin osaltani juuri NYT.

Ihan näin aluksi sanottava se, että pahasti näyttää siltä, että urheilun saralla ei mikään tule muuttumaan. Teemana ilmeisesti pysyy se, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, kuten monessa muussakin asiassa. Mutta viisauttahan on se, että tehdään asioita samalla tavalla ja odotetaan eri tuloksia… Vai miten se nyt oli?

Dopingista! No sen verran, että itse en sitä kovasti tunteita nostattavaa elokuvaa ole nähnyt, joten en sen näkökulmasta osaa asiaan ottaa kantaa. Myös nuo Lahden ja muutenkin hiihdon 2001 vuoden tapahtumat ovat enemmän täi vähemmän hämärän peitossa. Sen verran tietoa on, että aineita käytettiin ja melko moni niitä käytti, mutta harva tiesi mitään, mutta jokainen tiesi jotain ja vahvasti epäiltiin sitä ja varmasti joku jotain otti tiedostaen tai tietämättään, mutta sekään ei aivan täysin varmaa ollut, kunnes se sitten olikin, mutta sitten se ei enää ollutkaan. Joten aivan ammattilainen siinä suhteessa en ole.

Sen verran kuitenkin tiedän, että Maailman Antidopingtoimisto WADA perustettiin 1999. Dopingtestaus aloitettiin kunnolla vasta parikymmentä vuotta sitten. Tähän lisättynä tietenkin se, että silloin 1940-1980-luvulla monet silloiset sallitut aineet ovat nykyään suhteellisenkin pitkän kielletyt aineet -listan jatkona. Omasta mielestäni Suomessa antidoping toiminta toimii ja puhun nyt yleisurheilussa tehtyjen omien havaintojen pohjalta. Enemmän pitäisi ehkäpä miettiä sitä, toimiiko se yhtä hyvin mm. tuolla rakkaassa itänaapurissa ja vielä tarkemmaksi kun pistetään, siellä kuuluisassa Siperiassa.

Sitten siihen toiseen asiaan eli rahaan. Oli todella mielenkiintoista kuulla, että tämä urbaanilegenda noista rahakkaista lajeista ei aivan täysin ilmeisesti pidä paikkaansa. Itse henkilökohtaisesti olen pitänyt alppihiihtäjiä enemmän tai vähemmän hyväosaisina, mutta nyt sekin ennakkoluulo on hieman murrettu. Näin oli ehkä muutama vuosi sitten, mutta aivan samalla lailla asiat eivät ole nykyään.

Itselleni päällimmäiseksi raha-aiheesta jäi: Ei, urheilua ei tarvitse tukea. Ei valtion eikä minkään muunkaan tahon, MUTTA jos tätä tukea ei heru, niin sitten on turha ihmetellä KUN niitä mitaleja tai edes edustuspaikkoja Suomelle ei missään kisoissa tule. Mutta sitten samaan aikaan jos se urheilu ei tukea saa, niin sitten sieltä samaiselta tukilistalta putoaa taide, kulttuuri sekä tiede. Joten aletaanpa siitä sitten kansanäänestyksellä päättämään mille alalle tukea tulee ja mille ei. Se nyt vain on fakta, että toisille toiset asiat ovat lähempänä sydäntä kuin toiset. Rahasta en sen enempää jaksa puhua, koska koko edellisen blogin aiheena oli raha sekä sponsorointi, joten jääköön se tässä kirjoituksessa nyt tähän.

Muihin asioihin; mentaalivalmennus. Tärkeää urheilussa, mutta hyvin lapsenkengissä koko homma vielä Suomessa. Osalle varmasti tästä olisi paljonkin hyötyä, osalle ei juurikaan. Itse kuulun ryhmään, joka hyötyy tästä asiasta ja itse asiassa siitä onkin yksi blogikirjoitus tulossa, mutta siitä sitten myöhemmin.

Ilo. Itse olen melkoisen iloinen persoona ja se ilo löytyy hyvinkin usein treeneissä sieltä roskiksen pohjalta tai vessanpöntöstä. Tietenkin kaverit ja leiritkin on kivoja ja silleen. Enimmäkseen kuitenkin ne hetket jolloin Toivoo, että joku tulisi leikkaamaan ne jalat irti vetojen jälkeen. Niissä on vain sitä jotain. Kisoissa se hymy on hyvinkin piukassa paikka paikoin, mutta juoksun jälkeen, (riippuen tietenkin tuloksesta) saattaa ne suupielet sinne ylöspäinkin kääntyä.

Lopetetan nyt samaan kysymykseen, jolla lopetettiin Ajankohtainen kakkonenkin: Tuleeko Suomesta vuoden 2020 olympialaisten menestynein Pohjoismaa? 
Toivon todella, että tulee. Pahoin pelkään, että ei. 
Päättäjät ovat liian monessa lajissa täysin irtautuneet sieltä oikeasta tekemisen meiningistä. Ei tiedetä, mitä urheilijat todella tarvitsisivat puhumattakaan seuroista. Aivan terävimpään kärkeen panostetaan, muut jätetään oman onnensa nojaan ja ajatellaan, että kyllä niitä paikkaajia niille huipuille vielä tulee. Päättäjät vaihtavat nimikkeitä, joiden alla toimivat, mutta se sama porukka siellä johdossa pysyy. Pidetään lehdistötilaisuus ja kehutaan, kuinka nyt on muutoksen aika ja tästä se lähtee. Tulevaisuus on valoisa ja suomalainen urheilu nousee jo ensi vuonna uusille ulottuvuuksille. Mennään nukkumaan tyytyväisinä tähän suuren urheilun muutostyöhön ja ensi vuonna ihmetellään, mikä meni pieleen?

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus