Optimal Performance, henkinen valmennus

Kolumni | sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Toivo RioonOikeastaan otsikossa on virhe, siinä pitäisi lukea Toivo Riossa mitaleille. Kirjoittelen Optimal Performancen sivuille vieraskynä osioon kokemuksiani henkisestä valmennuksesta. Tässä on nyt myös tänne omaan blogiini ensimmäinen kirjoitukseni asiaa koskien. Olin elämäni ensimmäisessä henkisen valmennuksen tunnilla Minnan luona. Miten sinne päädyin? Joni bongasi minut Aamulehdessä julkaistun mielipidekirjoitukseni ansiosta ja otti yhteyttä. Kirjoitin omasta arjestani urheilijana ja haaveistani päästä olympialaisiin Rio de Janeiroon. Jos kaikki menee täydellisesti, välieräpaikka siellä olisi mahtava ja unelmien todellinen täyttymys olisi finaali, joka vaatisi jo pienen ihmeen. Mitalia en kuitenkaan tule koskaan näkemään. Lajissani on yksinkertaisesti liian kova taso ja nuo suurten maiden koneistot hoitavat mitalit itselleen.” Kehuja tuli kovasti kirjoituksesta, mutta kuulemma yksi suuri virhe siinä oli: ”Mitalia en tule koskaan näkemään.” Jonin kommentti oli, että hän tahtoisi auttaa tuon lauseen muuttamisessa, joten tässä minä nyt siis olen!

Itselläni oli jonkinlaista kuvaa henkisestä valmennuksesta ja sen verran tietoa asiasta oli, että pidin sitä tärkeänä ja vähäiset omat kokemukseni asiaa koskien, olivat erittäin positiivisia. Ensimmäinen tunti menikin melko nopeasti itseäni esitellessä, kertoessani omasta elämästäni, miksi istuin siinä ja tavoitteistani urheilussa. Lisäksi täytin listan, jossa arvioin vahvuuksiani ja heikkouksiani… asia, joka jokaiselle urheilijalle ja etenkin naiselle, on todella helppoa hommaa. Itsehän kuulun vahvasti ryhmään, että tänään tälläistä ja huomenna jo jotain aivan muuta.  Ominaisuus, joka myös menee sinne ”Pyritään muuttamaan” sarakkeeseen.
Tämä tilaisuus käyttää ”ammattilaisen” apua, tuli aivan täydelliseen kohtaan. Viime kauteni ei mennyt kuten piti ja tavoitteista jäätiin paljon. Uskoa itseeni ja tekemiseeni löytyy, mutta joskus kovapäisimmänkin urheilijan usko horjuu, kun tarpeeksi niitä takapakkeja tulee. Juttelimme melko paljon tuon ensimmäisen käynnin aikana. Yksi asia jäi kuitenkin mieleeni ylitse kaiken. Minna kyseli, mitkä ovat vahvuuksiani. Vastaukseni kuului: ”Minulla on mieletön palo urheilua kohtaan ja tahdon päästä huipulle. Tahdon tehdä tätä enemmän kuin mitään muuta ja antaa sille kaikkeni. Urheilu on yksi elämän parhaista asioista se juttu, jota rakastan tehdä.” Tämän jälkeen Minna sanoi, jotain jota en tule koskaan unohtamaan: ”Sinusta tulee huippu-urheilija.” Ensimmäinen reaktio oli pienehkö, noh myönnettäköön, suurehko ihmetys. Minna sitten kysyi minulta, että tiedänkö miksi hän on asiasta varma. Istuin penkillä kiltisti hiljaa ihmetellen, heinäsirkkojen soitellessa taustalla.  Hän vastasi seuraavasti: ”Oli kyseessä sitten huippu-urheilija tai menestyvä yritysjohtaja kaikilla heillä on aina yksi ominaisuus yhteistä; palo sitä omaa juttuaan kohtaan.” Täytyy kyllä sanoa, että siinä kohtaa herkistyin. Tuntemattomalla ihmisellä on silmissään sellainen usko sinua itseäsi ja tavoitteitasi kohtaan, että se usko omaan tekemiseen ja menestymiseen kasvaa vain tämän takia. Sanottakoon siis, että erittäin positiivisin mielin lähdin ensimmäiseltä käynniltäni ja suurella innolla odotan seuraavaa kertaa.

Yksi lisäaskel Rioa kohti on otettu.

Lisää urheilijoiden henkisestä valmennuksesta voi lukea Optimal Performancen sivuilta.

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus