Suomen urheilun loppu, Sul.
Kolumni | lauantai 1. joulukuuta 2012
Ainakin Sul:in toiminnan perusteella voisi vetää johtopäätöksen, että Sul on lyhenne Suomen urheilun lopusta. Jos nyt yleisurheilun loppua ei tule, niin ainakin uskomattoman vaikeaksi asiat saadaan tehtyä. Vihaako Sul yleisurheilua? Viime aikoina nämä ajatukset ovat nousseet yhden jos toisenkin päähän aivan urheilijoista valmentajiin. Ensin saa ihmetellä urheilijoiden valintoja ryhmiin ja nyt sitten suu auki sai lukea valmentajien valinnoista.
Ainoa tuki, jota Suomen urheiluliitto nauttii on… niin no. Kyllä varmasti johtoporras toisiaan tukee. Liiton toiminta on jo kauan rakoillut ja pahasti. Hommaa tehdään aivan muista syistä kuin raukkaudesta urheiluun tai jos näin on, niin toiminta ja ajatukset eivät todellakaan kohtaa.
Eilen julkaistiin liiton valmentajien valinnat. Lista menee näin:
Pika- ja aitajuoksut
Petteri Jouste, 100 m, 200 m, 4×100 m
Antti Haapakoski, 100 m aj ja 110m aj
Petteri Jouste, 100 m, 200 m, 4×100 m
Antti Haapakoski, 100 m aj ja 110m aj
Kestävyysjuoksu
Tommy Ekblom
Rami Virlander
Tommy Ekblom
Rami Virlander
Hyppylajit
Timo Kivinen, pituus ja kolmiloikka
Steve Rippon, seiväs
Juha Isolehto, korkeus
Timo Kivinen, pituus ja kolmiloikka
Steve Rippon, seiväs
Juha Isolehto, korkeus
Heittolajit
Lassi Korhonen, moukari
Kimmo Kinnunen, keihäs
Kari Ihalainen, keihäs
Janne Alin, kuula
Anssi Mäkinen, kiekko
Lassi Korhonen, moukari
Kimmo Kinnunen, keihäs
Kari Ihalainen, keihäs
Janne Alin, kuula
Anssi Mäkinen, kiekko
Moniottelut
Mika Vakkuri, 10-ottelu
Tiia Hautala, 7-ottelu
Mika Vakkuri, 10-ottelu
Tiia Hautala, 7-ottelu
Kilpakävely
Marko Kivimäki
Marko Kivimäki
Vammaisyleisurheilu
Marko Hyytiäinen
Marko Hyytiäinen
Kuten huomata saattaa, listalta puuttuu täysin 400m ja 400m aitojen valmentaja. En tiedä onko sekin laji nyt sitten pudotettu olympialaisista vai eikö yksinkertaisesti Petra Stenman tehnyt tarpeeksi hyvää työtä. Kieltämättä melko surkeastihan naisten 400m ja 400m aitojen juoksijoilla viime vuosina meni. Naisten 400m aidoissa oli paras Top 10 keskiarvo kautta aikojen ja 400m keskiarvo oli paras moneen vuoteen. Kehitys oli aivan uskomatonta molemmissa lajeissa ja tällaisia tuloksia saatiin aikaan kolmessa vuodessa. Tai ehkä tuonne listaan ei yksinkertaisesti useampaa naista vain haluta, yksi on enemmän kuin tarpeeksi.
Petra Stenman nauttii urheilijoidensa 100% tukea. Hän on todellakin tehnyt työnsä enemmän kuin hyvin. Jokaiselle urheilijalle on aikaa riittänyt, ylimääräisiä omia leirejä on järjestetty ja ryhmähenkeä nostatettu toden teolla. Ulkomaanleirit on pyritty järjestämään niin, että mahdollisimman suuri porukka pääsee samaan aikaan, jotta voidaan ryhmänä tehdä hommia. Paniikkipuheluita on aina hänelle voinut soittaa ja hän todellakin ymmärtää tämän homman, koska hänellä sattuu olemaan hallussa naisten 400m aitojen toiseksi kovin tulos. Tämä ei näemmä riitä.
Varmasti siellä johtoportaassa on jokin loistava selitys tähän, miksi yksi lajiryhmä jäi ilman valmentajaa ja tämä lajiryhmä sattui olemaan sellainen, joka kehittyi eniten viime vuonna. Vai meneekö tämäkin sinne ”Naamavärkki ei riitä” -sarjaan, jota sovelletaan jo urheilijoiden valinnoissa.
Sul on menettänyt toiminnallaan jo aika päiviä sitten suurimman osan urheilijoista tuen. Kuinka paljon syvemmälle tästä vielä voidaan mennä?
Avainsanat: yleisurheilu
Uudempi
← Arkea ankeaaVanhempi
Matkapäiväkirja osa 2 →Saatat myös pitää
Viimeisiä viedään, kausi…
ma 16.12.2019
Ilmoitusluontoista asiaa aika moneltakin kannalta. Aloitetaan siitä… Lue koko kirjoitusVoisitko jo lopettaa…
su 28.7.2019
Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitusVihdoinkin ammattiurheilija
to 14.2.2019
Postaus tehty yhteistyössä Stadiumin kanssa. Voi kuulkaas! Hyvinkin… Lue koko kirjoitus
Kiitos Noora, kirjoitit just niin kuin minäkin ajattelin.
Eipä tuohon muuta voi lisätä kuin,että surkeaa touhua.
Ei se nyt miehilläkään kovin huonosti mennyt ja aitureita tuntuis olevan tulossa…
Joo miehilläkin meni todella hyvin, mutta tarkemmat tiedot on tuolta naisten puolelta, joten keskityin nyt naisiin. Mutta ilmeisesti liitolta ei luottoa ryhmään löydy, joten pärjättävä ilman valmentajaa.
Jos on näin niin hohhoh! MUTTA, halusiko Petra jatkaa vai onko muita suunnitelmia…
Petra halusi jatkaa ja kyseli pestin perään jo kauan aikaa sitten, mutta vastauksia ei tullut hänelle.
Mutulla voisin heittää että Petra ottaa vastaan työn SFI:ssä, Kjell Krookin siirtyessä ansaitulle eläkkeelle. (lähde: sportsmagasinet)
Samoin olen antanut itseni ymmärtää että Anatoli on jollain tavalla (km-korvauksilla?) ainakin NMJ:n leireillä valmentajana juuri 400m+400aj ryhmälle.
Samoin Petra ja Antti ovat tarjonneet aitureille omaa leiriä, ja ensimmäinen leiri onkin jo takana!
Hyvä asia on se että Petralla on todennäköisesti pitkäaikainen työpaikka SFI:ssä ja ehkä tämä mahdollistaa siinä sivussa myös valmennushommia?
Samaa mieltä siitä että Petra (ja Antti) ovat tehneet loistavaa työtä ja nauttineet urheilijoiden ja heidän valmentajiensa 100% luottamuksesta.
Kiitos SUL:(
Anatolista en sen tarkemmin osaa sanoa, mutta hänen sopimuksensa on ymmärrykseni mukaan tammikuuhun asti voimassa, koska ei ole Sul:in palkkaamana. Tosin tämä on kuulopuhetta.
Varmasti Petra on valmennushommissa mukana ja on ollutkin, mutta tietenkin sitä rahaa on jostain saatava ja uudet työt tulevat auttamatta viemään aikaa ja energiaa, joten panostus ei voi olla samaa luokkaa kuin viime vuosina, kun oli palkattu juurikin niihin hommiin.
Kyllähän tuo antaa Sul:ilta melko selkeän viestin tehtyä työtä kohtaan niin Petralle kuin myös koko lajiryhmälle.
Anonyymille korjaus. Petra ei ota työtä SFI:stä vaan hänet on valittu SFI:n yleisurheilun puheenjohtajaksi 2013-. Osoittaa aika hyvin hänen persoonaan kohdistuvaa luottamusta. Kjell Krook jatkaa edelleen valmennusjohtajan tehtävissään vuoden 2014 loppuun.
Kjellihän on varmasti Suoemn kautta aikain pitkäaikaisin urheilujärjestön toiminnanjohtaja/valmennusjohtaja. Hän on ollut remmissä 24-vuotiaasta alkaen…
Tietää jotain?
Tuolla SFI:n puolella on hieman eri meininki. Siellä siinä hommassa tuntuu pysyvän se punainen lanka mukana ja urheilijat oikeasti luottavat johtajiin. Kyllähän se myös tuloksissa näkyy, että tukea menee oikeisiin paikkoihin.
Hei Noora
Näin se menee Noora. Hyvä kirjoitus. Urheilijan yksi merkittävimmistä oivalluksista tulee olla, että SUL on organisaatio, joka on käytännössä olemassa itseään varten. Urheilijan tulee / tulisi pystyä harjoittelemaan ja toteuttamaan itseään mahdollisimman itsenäisesti, irrallaan urheiluliitosta. Jossain vaiheessa SUL:n ja urheilijan polut sivuavat toisiaan hetkellisesti mm. arvokisaedustukset. Liiton taloudellinen tuki on kai niin vaatimaton, ettei sen varaan voi paljoakaan laskea? Mutta edellä mainitun kun sisäistää, niin on henkisesti paljon helpompaa keskittyä omaan urheiluun. Eli ei edes odota minkäänlaista tukea. Myös yritysmaailmassa yritys toimii omien päämääriensä mukaan ja ammentaa työntekijöistä sen hyödyn mitä on otettavissa. Työntekijän (ja tässä tapauksessa urheilijan) on hyödynnettävä myös työnantajaa. Yksinkertaistaen, jos järjestelmä käyttää sinua hyväksi, tulee sinun käyttää järjestelmää. Jos tämä ei onnistu on suhde yksipuolinen ja hedelmätön. Osaaminen ja kehittyminen perustuu vuorovaikutukseen, toisilta oppimiseen, ryhmäharjoitteluun, kannustukseen, auttamiseen… Näinhän ei SUL:n kanssa käy?
Tsemppiä!
No ei kyllä Sul:in kanssa noin käy. Kyllä se on kauan aikaa sitten jo oivallettu, että liittoon ei voi luottaa. Nyt vain päätin jakaa tämän tiedon. Ehkäpä se menisi jopa jo liiton korviin pikku hiljaa.. Tuntuvat melkoisia pilvilinnoja siellä rakentavan, ainakin tiedotteiden perusteella.
Liiton tuet hieman heittelevät. Olen kuullut muilta että tuet vaihtelevat urheilijoittain 1000€-5000€.