Kiekkokateus

Kolumni | sunnuntai 27. tammikuuta 2013

No ei nyt suoranaisesta kateudesta voida puhua, mutta sen suuntaisesta tuntemuksesta kuitenkin.

Joku asiasta enemmän tietävä avasi minulle, että jääkiekko ei ole aina ollut tuo mediamagneetti, mitä se tänä päivänä on. Muutamia vuosikymmeniä sitten se ei lajina juuri kiinnostanut. Nykyään tuota asiaa on vaikea uskoa. Onhan kiekossa omat juttunsa, kaukalossa on menoa ja meininkiä, miehet taklailevat toisiaan ja parhaimmillaan innostuvat ihan nyrkein tappelemaan. Katsojat pääsevät lähelle tapahtumia, musiikki pauhaa ja kaljahanat ovat auki. Vip-aitioissa on lämmintä, ruoka ja juoma virtaavat. Mainokset näkyvät ja kuuluvat kentällä. Sponsorit kiittelevät.

Jääkiekko on varmasti asemansa ansainnut, ei tuollaista ilmiötä luoda yhdessä yössä. Jotkut ovat hoitaneet hommansa erittäin hyvin.

Yleisurheilu oli joskus se kuningaslaji. Kansaa ja mediaa kiinnosti, yleisurheilijat olivat kovia jätkiä. Tästä on… noh, itse en ollut edes pilkkeenä kenenkään silmäkulmassa, kun asiat näin olivat. Mitä tapahtui? Ajateltiinko: ”No niin asiat ovat hyvin, kaikkia kiinnostaa, näillä mennään. Nyt vaan katsellaan ja nautitaan”. Tästä ajatuksesta onkin jo hetken aikaa kulunut ja todella niillä laakereilla on, mitä ilmeisimmin levätty. Pitäisiköhän jonkun avata silmänsä?

Itselleni, yllättäen, yleisurheilu on lajien kuningas. Hienompaa lajia saa hakea. Harrastajia on kymmeniä miljoonia ja todellakin raakaa työtä tarvitaan useiden vuosian ajan, että pärjätään. Tietyissä lajeissa, kun olet siellä top 50 mukana, niin todellakin olet sitä maailman parhaimmistoa. Juosta voivat kaikki.

Edelleen kysyttävä: Mikä on mennyt pieleen? Seksi ja väkivalta, ne myyvät. Nuoret hyvässä kunnossa olevat miehet ja naiset kilpailevat vähissä vaatteissa. Seksi elementtinä siis löytyy. Parhaimmillaan siellä 800m ja 1500m juoksuissa sitä väkivaltaakin näkyy. Vauhtia riittää ja lajeja on laidasta laitaan. Mikä siis on ongelma?

Toki katsoja ei aivan niin lähelle tapahtumia pääse, kuin muissa lajeissa. Taso ei riitä? Ei se nyt aivan niinkään ole. Suomesta kuitenkin tulee maailman luokan hyppääjiä ja heittäjiä. Juoksijatkin ovat nostaneet profiiliaan. Tarvitaanko lisää vip-katsomoita? Vai tuoko ongelman se, että yleisesti kisoissa ei juuri alkoholia tarjoilla. Tosin yleisurheilukisoissa jonkin sortin käytöstavat on oltava. Sen lähdön ajan olisi suotavaa olla enemmän tai vähemmän hiljaa.

Toki tv-katsojia yleisurheilulla riittää. Eliittikisoja seuraa useampi satatuhatta katsojaa, Kalevan kisoja puoli miljoonaa ja Suomi-Ruotsi – maaottelua parhaimmillaan miljoona. Katsojia riittää… toistaiseksi. Mitäs sitten tapahtuu, kun näiden kuuluisien suurten ikäluokkien edustajat loppuvat?

Uusiakin tuulia on jo näkynyt. Seivästä hypätään jopa jo ostoskeskuksissa. Hyvä, että sen laatikonkin ulkopuolella käydään. Tarinoitakin lajin sisältä löytyy, yksilöitä, jotka antavat kaikkensa: verta, hikeä ja kyyneliä. Kyllähän täällä omistautuneita urheilijoita riittää, me kun kuitenkin maksamme siitä, että pääsemme edes osallistumaan kisoihin.

Ei se lajista voi yksinään kiinni olla. Itselleni kuitenkin vielä viime vuonna Biisonit tarkoitti sitä eläintä. 

Avainsanat:

Uudempi

Vanhempi

Saatat myös pitää

Viimeisiä viedään, kausi…

ma 16.12.2019

Ilmoitusluontoista asiaa aika moneltakin kannalta. Aloitetaan siitä… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus

Vihdoinkin ammattiurheilija

to 14.2.2019

Postaus tehty yhteistyössä Stadiumin kanssa. Voi kuulkaas! Hyvinkin… Lue koko kirjoitus