Apua ja rahaa

Kolumni | perjantai 15. helmikuuta 2013

OKM julkaisi tänään kesälajien apurahan saajat. Tänäkin vuonna valinnat herättivät melkoisesti keskustelua.  Ohessa linkki valittujen listaan. 

Itsenäni, monen muun lisäksi, lista hieman ihmetytti. Ensinnäkin yleisurheilusta jäi monta melko kovaa nimeä tukilistoilta pois mm. Åstrand ja Haapala. Toki nämä urheilijat olivat tehneet kovaa tulosta hallissa, joten siinä lienee suurin syy, miksi listoille eivät urheilijat päässeet tai pikemminkin kerenneet.

Enemmän itseäni mietityttivät apurahojen saamiseen vaikuttavat omat tulot ja sponsorituet.

”Pientä apurahaa voivat saada urheilijat joiden verotettavat tulot sekä kilpailupalkkiot ovat alle 70 000€ vuodessa. Suuri apuraha voidaan myöntää niille urheilijoille, joiden verotettavat tulot sekä kilpailupalkkiot ovat alle 50 000€ vuodessa.”

Nuo rajat ovat melkoisen suuret. Toki nyt puhun yleisurheilun puolesta, esimerkiksi purjehduksessa budjetit saattavat olla hieman eri luokkaa.  Kannattaisikohan tässäkin asiassa hieman laajemmalla skaalalla asioita katsoa? Henkilökohtaisesti, jos tienistit olisivat siellä luokkaa 30 000€ ja ylös, niin uskon kyllä, että melkoisen turvattua se urheiluni siinä kohtaa olisi. Jopa muutaman vuoden ajan olettaen, että mitään isompia takapakkeja ei tule.

Onko se nyt aivan reilua, että urheilijat, jotka ovat muutaman sadasosan/sentin lajin ykkösen perässä, mutta sponsorituiltaan liikkuvat aivan eri stratosfääreissä, eivät tukea saa. Voisiko tukea antaa sille lajin kakkoselle tai kolmoselle, jonka tuet ovat alle 5 000€ ennemmin kuin ykköselle, jonka tienistit voivat tällä hetkellä olla parhaimmillaan sen 69 999€? Ettei nyt taas vain raha seuraisi rahaa?

Toinen silmään pistävä asia oli valitsijat. Tai pikemminkin he, jotka valintoihin pääsevät vaikuttamaan. Liitoilla on suuri vaikutus tähänkin asiaan. Pitkälti heidän suosituksiensa mukaan nämäkin rahat jaetaan. Eli jos et satu liiton suosikkeja olemaan, ensin sinut jätetään liiton omien tukien ulkopuolelle ja siihen perään vielä valtionkin tukien ulkopuolelle vain sen takia, että et ole parhaimmissa mahdollisissa väleissä johdon kanssa tai et muuten vaan satu heitä miellyttämään. Tämä tietenkin aiheuttaa sen, että aika lailla samat nimet kaikilla tukilistoilla pyörivät ja jälleen; raha seuraa rahaa.

OKM:n ohjeistuksessa lukee, että pieni apuraha on tarkoitettu pääsääntöisesti nuorille urheilijoille. ”Painopiste on lahjakkaiden nuorten tukemisessa.” Tästäkin listasta puuttui niitä nuoria, joille apuraha olisi todella tullut tarpeen. Esimerkkinä Sanni Utriainen (-91) keihäänheittäjä, joka oli olympialaisissa sekä Em-finaalissa keppiä heittämässä. Tiedä sitten, mitä potentiaalisilla nuorilla tarkoitetaan. 

Tällä hetkellä Sanni tekee kahta työtä urheilun lisäksi, pelkästään rahoittaakseen urheilunsa. Ilmeisesti hän ei sitä kohderyhmää kuitenkaan ole.

Avainsanat: , ,

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus