Paikoillenne, valmiit… Ulos!
Kolumni | maanantai 18. helmikuuta 2013
Viime viikonloppuna pidettiin Jyväskylässä tämän vuoden SM-hallit. Kisoista nousi kaksi asiaa ylitse muiden; kovat tulokset, joista useampikin oli Suomen ennätys, ja tietenkin varaslähdöt.
Aloitetaan siitä tärkeimmästä eli kovista tuloksista. Nyt kyllä alkaa olemaan jo sellainen tilanne, että melko turha on kenenkään mussuttaa yleisurheilun huonosta tasosta. Todella kovia tuloksia tehtiin useammassakin lajissa.
Ella Räsänen juoksi upean 400m ajan 52.99, joka on myös uusi Suomen ennätys. Vanhahan oli Riitta Salinin nimissä, jonka monet varmasti muistavat muun muassa Euroopan mestaruudesta, joka tuli silloisella Me ajalla 50.14. Nooralotta Neziri pisti 60m aitojen Se:n uusille lukemille alkuerissä. Vanhasta Manuela Boscon ennätyksestä lähti 5 sadasosaa pois. Eero Haapala hyppäsi pituudessa jälleen yli 8m ja otti kullan tuloksella 803. Lisäksi Oona Kettunen rikkoi 3000m 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 14 sekunnilla. Nämä ovat vain muutamia, niistä monista kovista tuloksista, joita viikonloppuna tehtiin. Kyllä Suomessakin osataan.
Sitten siihen toiseen asiaan: varaslähdöt. Ensinnäkin on kyllä sen verran sanottava, että oli tilanne mikä tahansa, niin SM-KISAT eivät ole paras mahdollinen paikka testata uusia järjestelmiä. Koskaan. Hyvä olisi jonkin sortin kenraaliharjoitus tehdä kisoissa, joissa, noh sanotaanko, että kisoissa joiden panokset eivät ole ihan yhtä suuria. Ja jos tällaisia järjestelmiä on jo jossain testattu ja huomattu, että systeemi ei aivan moitteettomasti ole toiminut, niin sitä omaa harkintakykyä voisi käyttää. Olisiko mahdollista kenties sillä vanhalla systeemillä nyt vielä nämä yhdet kisat mennä? Tähän asti ollaan niillä vanhoilla systeemeillä menty, niin ehkä maailma ei kaadu yhteen ylimääräiseen kilpailuun.
Oma epäilyni heräsi jo omassa juoksussani. Olen hidas lähtijä. Mikä lienee syy, mutta telineistä irtautuminen ei ole sitä suurinta vahvuuttani. Lieneekö syy sitten lajissa vai päässä. Jokin osa alitajunnasta jää mieluummin niihin telineisiin asumaan, kuin lähtee kiduttamaan itseään seuraavan 400 metrin ajan. Oli miten oli, reaktio ei todellakaan ole se suurin vahvuuteni. Yleensä omat reaktioaikani vaihtelevat välillä 0.185 (tämä reaktio tuli siis pikamatkalla) jopa sinne 0.45 asti. Yleensä reaktioni ovat luokkaa 0.2-0.3. Nyt reaktioni oli 0.13 eli loistava, verrattuna ihan maailmanluokan lähtijöihinkin. Tästä heräsivät ensimmäisen kerran epäilyni.
Siinä kymmenennen varaslähdön kohdalla sunnuntaina aloin olemaan jo enemmän tai vähemmän varma, että kaikki ei ole kunnossa. Lainatakseni erästä urheilijaa: ”Onpas meillä nyt kovia lähtijöitä!”. Kisoissa jo paikan päällä katsoessani en todellakaan huomannut, että kukaan ulos heitetyistä olisi varastanut. Tv:ssä illalla, kun samoja kisoja katsoin, teema jatkui. Linjasto oli tasainen melkeinpä kaikissa lähdöissä. Tässä näitä kisoja kierrelleenä, se silmä on kuitenkin sen verran jo harjaantunut. että ne varaslähdötkin yleensä huomaa.
Muutenkin noita reaktioaikoja katsellessa herää epäilyksiä. Normaalisti hitaat lähtijät (lue aina) saivat huomattavasti kovempia reaktioaikoja kuin yleensä. Lisäksi kyllä sekin jo jotain kertoo, että aikuisten SM-kilpailuissa, joissa kuitenkin melko kokeneita urheilijoita juoksee, on tuollainen määrä vilppilähtöjä. Jos olisi kyseessä pari varaslähtöä, niin asia olisi toinen, mutta jos niitä tulee toistakymmentä, on siinä jo sitten joko lähettäjässä vika tai lähetysjärjestelmässä. On urheilijoillekin sen verran luottoa annettava, emme me nyt ihan amatöörejä ole.
Jonkinlainen reaktio kisajärjestäjiltä tai joltain ulkopuoliselta taholta olisi tietenkin ollut toivottavaa. Etenkin, kun epäilyistä lähtöjärjestelmän toimivuudesta heille oli jo ilmeisesti lauantaina informoitu. Ikävä kyllä reaktion näihin epäilyihin kaikki tietävät ja se jää historiankirjoihin kirjainten DQ alle.
Kisoista voi kyllä ruusujakin jakaa. Tunnelma hallissa oli erittäin hyvä. Yleisö lähti kannustukseen mukaan ja jopa aaltojakin saatiin aikaiseksi. Itse urheilijana erityiskiitos on annettava kisojen DJ:lle. Musiikki pauhasi ja se oli vieläpä hyvää. Huhujen mukaan urheilijoilta itseltään oli kyselty ennen kisoja toivemusiikkia. Tästä voisivat monet muutkin kilpailut ottaa mallia, kentällä pääsi fiilistelemään ihan toden teolla.
Muitakin mietteitä kisat herättivät. Itse 400m aitajuoksijana hieman vieroksun lyhyitä ratoja. Minkä ihmeen takia SM-kilpailuja järjestetään lyhyillä radoilla? Tätä kerkesinkin sitten miettimään suurimman osan viikonlopusta.
Toki nyt kyllä huomasi, että lyhyellä radalla katsojat pääsevät paljon lähemmäksi urheilijoita kuin pitkillä radoilla. Tähän kaupan päälle tunnelma pienemmässä hallissa on tiiviimpi, joka tietenkin urheilijana miellyttää. Pienessä hallissa muidenkin, kuin vain oma huutoni, kuuluu hallin toiseen päähän.
Joku varmasti ajattelee, että EM ja MM-kisat käydään lyhyellä radalla, joten kyllä sitä silloin SM-kisatkin pitää/kelpaa käydä. Toki asia on näin, mutta EM ja MM-kisoissa 200m on poistettu lajeista, koska on todettu, että radoilla on liikaa vaikutusta tuloksiin. Näin ollen ensi vuonna ei sitten SM-kisoissa taida sitä 200 metriäkään ohjelmassa olla.
Avainsanat: kilpaurheilu, kisoissa, yleisurheilu
Uudempi
← Hallikausi lusittuVanhempi
Apua ja rahaa →Saatat myös pitää
Hallikausi starttaa kahden…
ti 7.1.2020
Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitusVoisitko jo lopettaa…
su 28.7.2019
Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus
Itse voin kommentoida tuota varaslähtö jupakkaa sen verran omat lähdöt 6/6 selvittäneenä (reaktioajat 0.107-0.133), että eniten auttaisi jos sama järjestelmä olisi käytössä muulloinkin kuin vain SM-kisoissa. Turussahan vastaava muistaakseni on, mutta järjestelmä pitäisi saada paljon yleisempään ja laajempaan käytäntöön. Se että tulet tutustuneeksi ensimmäistä tällaiseen järjestelmään SM-kisoissa johtaa varsinkin herkillä hallimatkoilla liiallisiin ulosajoihin.
Niinpä! Mutta toisaalta tämähän luo positiivisia ongelmia urheilijoille, monet joutuu opettelemaan reagoimaan hitaammin! Todellakin ainoa häpeys ON ääretön nopeus 🙂
Mielestäni yleisurheilun hallikauteen kuuluu nimenomaan 200 metrin rata ja tiivis tunnelma. Se kannattaako 200m pitää SM-ohjelmassa on varmasti hyvä käydä läpi liittotasolla, urheilijoiden kanta huomioon ottaen tietysti.
IAAF:n täytyy reagoida sääntömuutoksella silent gun-tekniikkaan. Tai toki voidaan ottaa askel taaksepäin ja palata tilanteeseen, jossa lähtötilanne on epäreilu.
Terveisin Henri Montonen
Niin puolensa ja puolensa. Urheilijana itse toivoisin, että kisat pidettäisiin pitkällä radalla. Tasapuolisuus olisi kisoissa tärkeätä ja ikävä kyllä tuo lyhyt rata vaikuttaa myös 400m tuloksiin. Lisäksi jo nyt monet aikuisurheilijat jättävät hallikauden väliin tai ainakin menevät sen läpi ns ”vasemmalla kädellä”. Nyt jos SM-kisoista jää yksi laji lisää pois voi kisoista tulevaisuudessa jäädä vielä useampi urheilija pois. Hallikausi menettää vielä enemmän merkitystään urheilijoiden silmissä.
Millä tavalla vanha lähtötilanne oli epäreilu? Toki jos ammutaan ilman kajareita on tilanne epäreilu, mutta monissa isommissa kisoissa on ollut kajarit telineiden takana, jolloin äänen pitäisi kuitenkin melko tasaisesti tulla. Tähän päälle pamauksen lisäksi tulee usein piippaus, jolloin varmasti kajareista se kuuluu samaan aikaan.
Jos tekniikka tähän uuteen tyyliin on menossa, niin sillehän ei mitään voi, mutta uutta tyyliä olisi hyvä käyttää muutamassa kisassa ennen kuin mennään SM-kioisihn ampumaan. Monille urheilijoille uusi tyyli tuli ensimmäistä kertaa vastaan SM-kisoissa.
”Minkä ihmeen takia SM-kilpailuja järjestetään lyhyillä radoilla?”
Niin, miksi viralliseksi halliradan kierrospituudeksi on päätetty max 220 jaardia? Halleista saisi rakentaa vain Botniahallin kaltaisia jättiläisiä? (joo, tapaan liioitella aina kaikessa ;)). Siellä olisi vesiestekin, joten oikea estejuoksukin onnistuisi. Pitkiin heittoihin se taitaa olla vielä hieman liian matala, joten korotusta tarvitsisi (Ruuskanen tosin tykkäisi). Kiertäviä ratojakin siellä lienee vain neljä, joten vielä pitäisi laajentaa. Johonkin se raja on vain vedettävä. Eihän halliarvokisoissa juosta kymppitonniakaan. Ulkoradoilla kakssatasella voitaisiin palata suoralle radalle, eipähän olisi epäreilua kenellekään (miksei samantien myös 400m/400maj suoralle. Joo, kuten sanoin, tykkään liioitella). Hallikausi ei varmaan koskaan tule olemaan merkittävyydessään ulkokauden tasolla, joten aina löytyy urheilijoita jotka jättävät hallikauden väliin.
Entäs katsojat? Ei enää kisoja Hipposhalliin? Botniahalliin vain, aina ja iänkaikkisesti.
”… mutta EM ja MM-kisoissa 200m on poistettu lajeista, … Näin ollen ensi vuonna ei sitten SM-kisoissa taida sitä 200 metriäkään ohjelmassa olla.”
200 metriä oli viimeksi MM-halleissa 2004 ja EM-halleissa 2005, joten miksi se poistuisi SM-kisoista juuri ensi vuodeksi?
Ja mistä tässä lähetysfarssissa oikein mahtaa olla kyse? Se että kaiuttimet oli heti juoksijoiden takana ei voi olla syy. Sehän on ihan yleinen käytäntö ollut jo pitkään vähänkin isommissa kisoissa. Voisiko joku selventää tietämättömille?
Tässähän puhun nyt puhtaasi urheilijana. Me kun tykkäämme kuitenkin sellaisista enemmän tai vähemmän (mieluummnin enemmän) tasa-arvoisista lähtökohdista. Lyhyet radat eivät yksinkertaisesti tätä yhtä hyvin tarjoa kuin pitkät. Pitkiä hallejahan Suomessa on useampikin kuin tuo Botnia. Sillehän ei mitään voi, että viralliseksi halliradan pituudeksi on tuo yllä mainittu päätetty. Mutta kyllähän sääntöjä uudistetaan ja joskus kauan aikaa sitten hyviksi ideoiksi todetut asiat, ovat myöhemmin huomattu vähemmän hyviksi ideoiksi. Sääntöjäkin kannattaa joskus uudistaa/tarkistuttaa.
Tuohon lähetysasiaan on nyt spekuloitu useampaakin syytä. Itse en myöskään jaksa uskoa, että syynä on se, että kaiuttimet ovat suoraan juoksijoiden takana. Onhan ne kaiuttimet ennenkin olleet suoraan juoksijoiden takana ja lopputulos ei ole ollut samanlainen. Ei Suomessa nyt noin montaa alle 0.1 reagoijaa voi olla. Yksi veikkaus on, että telineiden/lähetyksen kalibrointi olisi tehty väärin. Järjestelmä on kuitenkin melko tuore, joten silloin voi järjestelmässä itsessään olla virheitä. Todellista syytä tuskin koskaan saadaan selville, miksi nyt kävi miten kävi. Toiset syyttävät lähetysjärjestelmää, toiset urheilijoita.
Tasa-arvoinen lähtökohta on se, että hallikisoissa vain lyhyen radan tulokset huomioidaan, kun urheilijoita valitaan arvokisoihin 60 m pidemmille matkoille. Tunnelmaltaan hallikisat lyhyellä radalla voittavat mennen tullen pitkän radan kisat, ja siksipä muualla maailmassa hallit tuntuvat olevan poikkeuksetta 200 m pituisia. Se, että Suomessa halliratojen kaarteet radan pituudesta riippumatta ovat surkeita, on tietysti juoksijoiden kannalta sääli. Ainakin tv-kuvan perusteella arvokisaradoilla kurvit näyttävät loivemmilta ja pidemmällä säteellä rakennetuilla kuin Suomessa.
Pitkillä radoilla tehdyt rajat kelpaavat arvokisoihin yhtä lailla kuin lyhyilläkin. Tosin en sitten tiedä, miten reagoidaan jos kaksi urheilijaa on rikkonut rajan ja pitkällä radalla juostu on muutaman sadasosan/kymmenyksen parempi.
En usko, että lyhyitä ratoja on tehty tunnelman takia (ainakaan yksinään) vaan yksinkertaisesti sääntöjen. Jos halleja nyt rakennetaan, niin varmasti niistä tahdotaan sellaisia, joissa voi arvokisojakin pitää.
Kyllä noissa kaarteissa on melkoisesti eroja ainakin Suomessa. Toisessa paikassa on loivat kaarteet ja toisessa sitten vähemmän loivat.
SM-halli Jyväskylä 2013
Start refereellä olisi ollut valtuudet lopettaa vilppilaitteiden käyttö jo lauantain alkuerien haamu vilppien takia.Miksei tehty niin ,vaan pilattiin kisat.Turun SM-hallit ja 2011 Kalevankisat Kuortaneen 22-SM hallit ja liikuntamyllyn kisat on pilattu toimimattomilla vilppilaitteilla? Lahden Kalevankisat 2012 oli vilppilaitteet jotka toimi virheettä.Ennen kisoja oli selvitetty kenen jämät riittää lopettamaan v-laitteiden käytön jos ne ei toimi,jos laitteet olisi toimineet virheellisesti olisi heti palattu vanhaan lähetys tyyliin.
Niin en sitten tiedä mikä lienee syy siihen päätökseen, että samalla systeemillä jatkettiin sunnuntaina. Noh oli syy mikä tahansa, niin monen viikonloppu siinä pilattiin. Täytyy vain toivoa, että tästä nyt jotain opittiin ja, että samaa fiaskoa ei muissa kisoissa tapahdu.
SM-halli Jyväskylä 2013
Hallikisoissa käytetään sähköasetta esim. (SEIKO) Ase tulee tehtaalta ilman mitään virekynnystä, eli ase laukeaa heti kun sormi koskettaa liipaisinta.Vähän ampunut lähettäjä on ihmeissään kun tulee ns.nopea laukaus joka pilaa lähdön,esim.Kuortaneen 22-halli SM 2012.Lahdessa kokeiltiin Seikon asetta ja meidän pyynnöstä aseliike muutti liipasimen niin että sormi tuntee virekynnyksen ja ase laukeaa määrätyn nyyttonmetrin puristusvoimalla.Sähkö aseiden laukauksen ääni on pitkän omainen jympsähdys ,eli ei voi verrata ruutiaseen ääneen,siitä äänestä ei pidä juoksijat eikä lähettäjät?Ainut etu hallissa ruutiaseeseen verrattuna sähköase ei tuota mitään palokaasuja?
Itse henk.kohtaisesti pidin ihan pamauksesta, mutta kyllähän sitä kaikkeen tottuu. Tuo uusi ääni nyt vain on sellainen ”kähähdys”, mukavampaa kun kunnolla paukahtaa lähdössä. Noihin palokaasuihin en nyt sen suuremmin osaa kommentoida, mutta sähköaseella tuskin tulee sitä kuuluisaa *klik* lähetystä, joita joskus ruutiaaseella tulee, kun pamausta ei jostain syystä tapahdu. Oli miten oli, niin systeemien pitäsi toimia moitteettomasti ennekuin niitä SM-kisoihin tuodaan käyttöön.
Noora siirrä pari edellistä kommenttia liiton pääsivulle kaikkien luettavasi!!!
SM-halli Jyväskylä 2013.
Miksi Pasi Oksanen / Aki Viitanen eivät lopettaneet vilppilaitteiden käyttöä vaan onnettiin LÄHETYS KATASTROFIN jatkua.Liiton kisatoimitsija listassa ei ollut nimetty START REFEREETÄ miksi?? Jos Veikko Artman olisi vielä ollut taustavaikuttajana olisi puhelin soinut kisapaikalla, hän olisi Akille sanonut ,laitetaan pojan KV-lähettäjän kortti kuivumaan kun olet pilannut SM-hallikisat totaalisesti.
Niin kyllähän siellä jonkun olisi toivonut reagoivan tuohon asiaan. Etenkin, kun vilppilähtöjä tuli niin paljon, niin kyllä siinä pitäsi tajuta, että kaikki ei ehkä ihan kunnossa ole. Aika mieletöntä jos ei start refereetä ollut. Jos siellä joku osaava olisi ollut johdossa, niin tuskin ihan näin olisi päässyt käymään. Mutta ikävä kyllä näin ei ollut. Täytyy vain toivoa, että tästäkin sitten jotain opittiin.