Paikoillenne, valmiit… Ulos!

Kolumni | maanantai 18. helmikuuta 2013

Viime viikonloppuna pidettiin Jyväskylässä tämän vuoden SM-hallit. Kisoista nousi kaksi asiaa ylitse muiden; kovat tulokset, joista useampikin oli Suomen ennätys, ja tietenkin varaslähdöt.

Aloitetaan siitä tärkeimmästä eli kovista tuloksista. Nyt kyllä alkaa olemaan jo sellainen tilanne, että melko turha on kenenkään mussuttaa yleisurheilun huonosta tasosta. Todella kovia tuloksia tehtiin useammassakin lajissa.

Ella Räsänen juoksi upean 400m ajan 52.99, joka on myös uusi Suomen ennätys. Vanhahan oli Riitta Salinin nimissä, jonka monet varmasti muistavat muun muassa Euroopan mestaruudesta, joka tuli silloisella Me ajalla 50.14. Nooralotta Neziri pisti 60m aitojen Se:n uusille lukemille alkuerissä. Vanhasta Manuela Boscon ennätyksestä lähti 5 sadasosaa pois. Eero Haapala hyppäsi pituudessa jälleen yli 8m ja otti kullan tuloksella 803. Lisäksi Oona Kettunen rikkoi 3000m 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 14 sekunnilla. Nämä ovat vain muutamia, niistä monista kovista tuloksista, joita viikonloppuna tehtiin. Kyllä Suomessakin osataan.

Sitten siihen toiseen asiaan: varaslähdöt. Ensinnäkin on kyllä sen verran sanottava, että oli tilanne mikä tahansa, niin SM-KISAT eivät ole paras mahdollinen paikka testata uusia järjestelmiä. Koskaan. Hyvä olisi jonkin sortin kenraaliharjoitus tehdä kisoissa, joissa, noh sanotaanko, että kisoissa joiden panokset eivät ole ihan yhtä suuria. Ja jos tällaisia järjestelmiä on jo jossain testattu ja huomattu, että systeemi ei aivan moitteettomasti ole toiminut, niin sitä omaa harkintakykyä voisi käyttää. Olisiko mahdollista kenties sillä vanhalla systeemillä nyt vielä nämä yhdet kisat mennä? Tähän asti ollaan niillä vanhoilla systeemeillä menty, niin ehkä maailma ei kaadu yhteen ylimääräiseen kilpailuun.

Oma epäilyni heräsi jo omassa juoksussani. Olen hidas lähtijä. Mikä lienee syy, mutta telineistä irtautuminen ei ole sitä suurinta vahvuuttani. Lieneekö syy sitten lajissa vai päässä. Jokin osa alitajunnasta jää mieluummin niihin telineisiin asumaan, kuin lähtee kiduttamaan itseään seuraavan 400 metrin ajan. Oli miten oli, reaktio ei todellakaan ole se suurin vahvuuteni. Yleensä omat reaktioaikani vaihtelevat välillä 0.185 (tämä reaktio tuli siis pikamatkalla) jopa sinne 0.45 asti. Yleensä reaktioni ovat luokkaa 0.2-0.3. Nyt reaktioni oli 0.13 eli loistava, verrattuna ihan maailmanluokan lähtijöihinkin. Tästä heräsivät ensimmäisen kerran epäilyni.

Siinä kymmenennen varaslähdön kohdalla sunnuntaina aloin olemaan jo enemmän tai vähemmän varma, että kaikki ei ole kunnossa. Lainatakseni erästä urheilijaa: ”Onpas meillä nyt kovia lähtijöitä!”. Kisoissa jo paikan päällä katsoessani en todellakaan huomannut, että kukaan ulos heitetyistä olisi varastanut. Tv:ssä illalla, kun samoja kisoja katsoin, teema jatkui. Linjasto oli tasainen melkeinpä kaikissa lähdöissä. Tässä näitä kisoja kierrelleenä, se silmä on kuitenkin sen verran jo harjaantunut. että ne varaslähdötkin yleensä huomaa.

Muutenkin noita reaktioaikoja katsellessa herää epäilyksiä. Normaalisti hitaat lähtijät (lue aina) saivat huomattavasti kovempia reaktioaikoja kuin yleensä. Lisäksi kyllä sekin jo jotain kertoo, että aikuisten SM-kilpailuissa, joissa kuitenkin melko kokeneita urheilijoita juoksee, on tuollainen määrä vilppilähtöjä. Jos olisi kyseessä pari varaslähtöä, niin asia olisi toinen, mutta jos niitä tulee toistakymmentä, on siinä jo sitten joko lähettäjässä vika tai lähetysjärjestelmässä. On urheilijoillekin sen verran luottoa annettava, emme me nyt ihan amatöörejä ole.

Jonkinlainen reaktio kisajärjestäjiltä tai joltain ulkopuoliselta taholta olisi tietenkin ollut toivottavaa. Etenkin, kun epäilyistä lähtöjärjestelmän toimivuudesta heille oli jo ilmeisesti lauantaina informoitu. Ikävä kyllä reaktion näihin epäilyihin kaikki tietävät ja se jää historiankirjoihin kirjainten DQ alle.

Kisoista voi kyllä ruusujakin jakaa. Tunnelma hallissa oli erittäin hyvä. Yleisö lähti kannustukseen mukaan ja jopa aaltojakin saatiin aikaiseksi. Itse urheilijana erityiskiitos on annettava kisojen DJ:lle. Musiikki pauhasi ja se oli vieläpä hyvää. Huhujen mukaan urheilijoilta itseltään oli kyselty ennen kisoja toivemusiikkia. Tästä voisivat monet muutkin kilpailut ottaa mallia, kentällä pääsi fiilistelemään ihan toden teolla.

Muitakin mietteitä kisat herättivät. Itse 400m aitajuoksijana hieman vieroksun lyhyitä ratoja. Minkä ihmeen takia SM-kilpailuja järjestetään lyhyillä radoilla? Tätä kerkesinkin sitten miettimään suurimman osan viikonlopusta. 

Ensinnäkin, lyhyillä radoilla lähtee useampikin laji ohjelmasta pois. Esteiden juoksu ei onnistu ja pitkät aidat eivät tule kysymykseenkään. Suomessa kuitenkin olisi useampikin pitkä rata, joissa kisoja voisi järjestää. Pitkillä radoilla asetelma telineissä olisi kuitenkin olosuhteiden osalta melko tasainen. Ikävä kyllä lyhyellä radalla radoilla yksi ja kaksi juoksevat ovat heti selkeässä altavastaajan asemassa. Kaarteet ovat yksinkertaisesti liian tiukat, jopa omassa juoksussani kaarteet tuntuivat tiukoilta, puhumattakaan kun oikeasti pikamenijät juoksevat radoilla. Tiukat kaarteet usein myös näkyvät sitten ajoissakin. Voisiko sitä käyttää hyväksi, että pitkillä radoilla rikotut arvokisarajat kelpaavat yhtä lailla kuin lyhyillä radoilla juostut ja mitkä sen paremmat kisat kuin SM-kisat rajojen rikkomiseen?

Toki nyt kyllä huomasi, että lyhyellä radalla katsojat pääsevät paljon lähemmäksi urheilijoita kuin pitkillä radoilla. Tähän kaupan päälle tunnelma pienemmässä hallissa on tiiviimpi, joka tietenkin urheilijana miellyttää. Pienessä hallissa muidenkin, kuin vain oma huutoni, kuuluu hallin toiseen päähän. 

Joku varmasti ajattelee, että EM ja MM-kisat käydään lyhyellä radalla, joten kyllä sitä silloin SM-kisatkin pitää/kelpaa käydä. Toki asia on näin, mutta EM ja MM-kisoissa 200m on poistettu lajeista, koska on todettu, että radoilla on liikaa vaikutusta tuloksiin. Näin ollen ensi vuonna ei sitten SM-kisoissa taida sitä 200 metriäkään ohjelmassa olla.

Avainsanat: , ,

Uudempi

Vanhempi

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus