Gluteeniton herkkupäivä

Ruoka | sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Nyt onkin lauantain jälkimainingeissa hyvä kirjoittaa gluteenittomasta herkkupäivästä. Kuten osa saattaakin tietää, allekirjoittaneella on muutama kulmakivi ruokavaliossa. Yksi niistä on gluteenittomuus (tai ainakin minimissään pitäminen) ja toinen on herkkupäivä kerran viikossa. 

Tässä olikin hieman selvittämistä silloin ruokavalion muutoksen alkuvaiheissa. Missähän kaikessa sitä gluteenia piilee? Ikävä kyllä melko moniin paikkoihin sitä tungetaan. Tuossa eilen muun muassa selvisi, että myös jäätelöissä saattaa olla gluteenin jäämiä, koska valmistetaan samoilla linjoilla/paikoissa kuin vehnätuotteet. Meinasi tulla itku siinä kohtaa kun tarjoilija infosi asiasta. Ihmettelin hieman kovempaan ääneen, kun itselleni tuotiin tofujäätelöä ja loppu pöytä sai normaalia. Onnekseni, koska itse en ole hardcore -luokan keliaakikko, niin tuossa menee oma harmaa alueeni. Maha ei ole jäätelöstä tähänkään asti sanonut mitään, joten ainakin tällä hetkellä se on ja pysyy herkkupäivissä.
 
Itselleni on aina rasvaiset ruoat olleet pahempi paikka kuin karkit ja muut makeat herkut. Karkit ovatkin ihan oma-aloitteisesti jääneet pois, mutta pitsa ja hampurilaiset kyllä riipaisivat sydäntä. Tähän tosin löytyi melko helpostikin ratkaisu.
 
Nimittäin gluteenittomia pitsapohjia saa ihan sieltä kaupan pakastealtaasta ja loput lisukkeet pääsevätkin heittämällä tutkan läpi. Voin sanoa, että kaksi pellillistä pitsaa upposi hyvinkin nopeasti.
 
Pitsan kanssa ruokajuomana toimii luonnollisesti Cola.
 
Itse vaihdoin pois sokerittomista tuossa viikko sitten. Juon sen verran vähän limppareita, että otan mieluummin sen sokerina kuin miljoonana E-koodina. Toki makunsa kaikilla, mutta itse olen alkanut juomaan sokerillisia sokerittomien sijaan.
 
Vaikka se makeanhimo harvemmin iskee, niin siihenkin on se ratkaisu löytynyt kun se pääsee yllättämään. Parrotseista on tullut uusia karkkeja itselleni.
 
 Etenkin jugurtti päällysteiset pähkinät ja mansikat ovat loistavia. Ainakin tuoteselosteiden mukaan ei gluteenia ole ja maha on ollut ihan hiljaa noiden syömisen jälkeen eli itselleni ainakin sopivat. Toki niillä alkaa olemaan jo melkoisen suolainen kilohinta ( noin 18€/kg) joten saattaa olla, että täytyy löytää korvaaja jostain.
 
Elokuvaillat ovat myös pysyneet koskemattomina ja kädet kiireisinä leffailloissa pitääkin popcornit.
 
Tamperelaisena luonnollisesti myös siivet ovat herkkupäivien suosikkeja ja Hookissa onkin tultu useampanakin viikonloppuna käytyä. Siipien kyytipojiksi tulee yleensä twisterit tai ranskalaiset. Silloin kun suuntana ei ole Hook, niin nokka kääntyykin yleensä kebabille ja riisillä tietenkin.
 
Siinähän noita omia herkkupäivän suosikkeja onkin. Kyllä noillakin kunnon ”Tahdon kuolla nyt” ähkyn saa aikaiseksi. Jos et saa, niin et ole yrittänyt tarpeeksi kovasti!

Ajankohtaisen tästä aiheesta tosiaan teki sen, että allekirjoittaneelle tuli vuosi lisää mittariin viikonloppuna ja lauantaina pistettiinkin elämä risaiseksi tuolla ruokapuolella! Hyvänä avustajana toimi kaksoseni Nelli!
Vinkkinä vielä loppuun: jouduin ikäväkseni huomaamaan, että Tampereen Flamessa ei ole gluteenitonta suklaakakkua, mutta korvaava gluteeniton versio on muuten eri hyvää vaikka itse sanonkin. Ja KAIKKEIN tärkeimpänä vinkkinä: Haraldista saa muuten ihan gluteenitontakin suklaakakkua 😉

 
Tuli sen verran kova nälkä tätä kirjoittaessa, että nyt on mentävä jääkaapille.

Avainsanat: , ,

Saatat myös pitää

Kesäjuttuja

ti 16.8.2016

Urheilurintamalla on kyllä hiljaista, olympialaisia lukuun ottamatta.… Lue koko kirjoitus

Meidän joulu

su 27.12.2015

Toivottavasti kaikilla oli aivan mainio joulu! Itselläni ainakin oli.… Lue koko kirjoitus

Joulun fiilistelyä

su 28.12.2014

Joulu tuli ja joulu meni! Meillä oli tänä(kin) vuonna hyvin… Lue koko kirjoitus