Yliherkkä, Food-Detective

Hyvinvointi | maanantai 12. elokuuta 2013

Hyvin HYVIN kauan painin sen kanssa, että teenkö tuon ruokayliherkkyystestin. Hetken pohtimisen jälkeen päädyin kuitenkin testin tekemiseen. Pieni flunssa on ollut nyt yli vuoden enemmän ja vähemmän päällä ja noita sairasteluja tulee kyllä melkoisen paljon ihan kaikilla mittapuilla katsottuna. Tosin hieman kyllä jännitti se, että kuinka pitkäksi tuo ”Ei saa syödä” –lista menee.  Elämä on muutenkin aina väliin tarpeeksi rankkaa tuon ruokapuolen kanssa ja jos se lista venyy venymistään, niin se menee melkoiseksi säätämiseksi etenkin ulkomailla.
 
Ruokayliherkkyys on siis eri asia kuin allergia ja Food Detectiven sivuilla lukeekin näin:
 
Food Detective™ testaa ns. ei-allergisia ruokayliherkkyyksiä tai -intoleransseja. Ei-allergista ruokayliherkkyyttä ei tule sekoittaa allergiseen yliherkkyyteen. Siinä missä allergiset reaktiot ovat lähes välittömiä ja niiden aiheuttaja on usein helposti tunnistettavissa, ei-allergisen ruokayliherkkyyden oireet ilmenevät tavallisesti vasta tuntien tai päivien viiveellä haitallisen ruoka-aineen nauttimisesta. Ei-allergiset ruokayliherkkyydet ovat huomattavasti allergioita yleisempiä mutta toisin kuin ruoka-aineallergia, ruokayliherkkyys ei yleensä ole hengenvaarallinen.”
 
Testi itsessään oli melko helppo tehdä. Aluksi luin ohjeita paperista ja ajattelin, että ei tästä mitään tule. Vaikutti siltä, että mokaaminen on hyvinkin helppoa, mutta onnekseni paketin sisällä oli melkoisen idiootin varmat ohjeet kuvien kera, joten testaus sujui ongelmitta.
 
Testissä otetaan sormen päästä verta putkiloon ja sitä sekoitellaan eri seoksiin ja kaadetaan pienelle tarjottimelle. Näiden poppamies toimien lopputuloksena onkin liemi, josta selviää yliherkkyyttä aiheuttavat ruoat. Testin tekemiseen meni reilu 30 minuuttia, mutta suurin osa siitä koostui tästä:
 
Kymmenen minuuttia on yllättävän pitkä aika, kun tuijottaa pientä valkoista tarjotinta herkeämättä.
 
Lopullinen tulos näyttikin juuri niin pahalta, kuin pelkäsinkin ja suoraan sanottuna, ne omat pahimmat (ruokapuolen) pelot toteutuivat. Tarjotin näytti nimittäin tältä
 
Tuosta ei ihan kaikkia edes kunnolla näy, mutta omaan makuun hieman liian monta himmeää, ja ei niin himmeää, pilkkua tarjottimelle ilmestyi.
 
Ja lopullinen lista oli tällainen
 
 
Pahin painajainen oli juuri kananmunat ja nehän siellä olivat melko selkeästi vältettävien puolella. Lehmänmaito ei myöskään sieltä hauskimmasta päästä ole, koska olen jo hetken yrittänyt olla ilman/vähentää ja se on mieletöntä, missä kaikessa on jotain, mikä on johdettu lehmänmaidosta. Ruokakaupassa vierailut vaikenevat entisestään. Toisaalta jos ollaan Lasi puoliksi täynnä -ihmisiä, niin oikeastaanhan ne helpottuvat. Syötävien lista on kohta lyhyempi kuin ei syötävien.
 
Toki hieman ihmetytti se, että gluteeni ei ollut selkeänä yliherkkyyden aiheuttajana. Se on itselläni jo hyvinkin tiedossa, että gluteenin syömisen on yhtä hyvä yhdistelmä kuin mikro ja folioon kääritty rullakebab: räjähdysvaara on melkoinen. Muutenkin testistä on tullut melko ristiriitaista tietoa ja sen toimintaa sekä luotettavuutta on spekuloitu suuntaan ja toiseen. Itse en vielä osaa sanoa toimiko vai ei, mutta toivon mukaan tähänkin on parin kuukauden sisällä vastaus.
 
Lopetanko kaikkien listalla olevien ruokien syömisen? En todellakaan. Kananmunat tulevat olemaan ainakin pari kuukautta karanteenissa sekä lehmänmaitoa yritän aktiivisesti vähentää ruokavaliosta. Hiivaa vaihtuu johonkin muuhun, kun omia leipiä teen. Muissa tapauksissa pyrin ottamaan muita vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi riisi sekä kaura eivät kyllä kokonaan ruokavaliosta poistu. Peruna, bataatti sekä riisi vaihtelevat hiilarien lähteenä ja kauraa on leivissä sekä puurossa. Sieniä sekä äyriäisiä en juuri syö ja pähkinät, lukuun ottamatta Parrotseja, eivät koskaan ole kyllä maistuneet vaan pikemminkin väkisin olen yrittänyt niihin opetella. Jos parin kuukauden päästä huomaan eroja olossa ja elossa, niin meno jatkuu samana. Toisaalta jos mikään ei muutu, niin ainakin kananmunat tulevat ryminällä takaisin ruokavalioon.
 
Saa nähdä kuinka käy! Toivon todella, että tällä selviäsi jotain ja ainakin tuo tukkoisuus loppuisi. Jos tuo kananmunien yliherkkyys pitää paikkansa, se todellakin selittäisi melko paljon.  Parhaimmillaan on mennyt melkein kennollinen päivässä.
Testistä voi lukea lisää osoitteesta www.food-detective.fi

Avainsanat: , ,

Saatat myös pitää

Syötkö liikaa proteiinia?

to 5.9.2019

Proteiinipuuro, proteiinisuklaa, proteiinirahka, proteiinijuoma ja… Lue koko kirjoitus

Kulutus treenipäivä vs…

su 12.5.2019

En tiedä onko ruudun sillä puolella tämän kanssa ongelmia, mutta… Lue koko kirjoitus

Terveellinen välipala…

ma 22.4.2019

Terveellinen välipala! Ai että! En tiedä onko ruudun toisella… Lue koko kirjoitus