Apuja penikkatautiin

Hyvinvointi | tiistai 26. elokuuta 2014

Penikkautauti on ehdottomasti yksi tyypillisin ongelma, mitä juoksijoilla tai aitureilla on. Itse en ole poikkeus tähän ikävään sääntöön. Mitä enemmän juoksen, loikin tai aidon, sitä varmemmin penikat ilmoittavat itsestään. 
 
apuja penikkatautiin
Kuva on muutaman viikon takaa meidän perheen 5-ottelusta. Voin sanoa, että tuli muutkin paikat, kuin penikat kipeeksi!
Tähän on onneksi tässä vuosien varrella tullut jopa muutamia kikkoja, mitkä ainakin itselläni ovat auttaneet paljon. Syksy on monelle aikaa, jolloin liikunnallisesti taas aktivoidutaan, joten ajattelin nyt jaella täällä omia hyviksi havaittuja keinoja penikkaongelmien selättämiseen.
Selvennetään, että varmasti kaikki ymmärtävät; penikkaongelmilla, penikkavaivoilla ja penikkataudilla tarkoitetaan säären alueen kipuja ja etenkin sääriluun alueella esiintyvää kipua. Itselläni usein kivut ovat juurikin säären sisäosassa, mutta pahimmissa tapauksissa kipu on ollut melkein koko säären mitalla ja nilkoissa. Kivut johtuvat usein tulehduksesta tai paineesta, minkä esim kasvava tai revennyt säärilihas saattaa aiheuttaa. Sen tarkempia speksejä en asiasta tiedä, mutta rakas henkilökohtainen ystäväni Google tarjoaa tästäkin asiasta lisää infoa.
Itselläni syyt kipuihin johtuvat etenkin heikoista jalkapohjan lihaksista sekä jumissa olevista akillesjänteistä sekä pohkeista. Yksi tapa, mikä minua on auttanut, onkin ollut jalkapohjanlihasten vahvistaminen.
 
Jalkapohjanlihaksia pystyy vahvistamaan erilaisilla liikkeillä. Tässä pari todella helppoa, mitä voi tehdä aika lailla missä tahansa. Itse teen näitä liikkeitä joskus jopa bussipysäkillä tai ihan televisiota katsoessa, joten paikalla ei niin väliä.
apuja penikkatautiin
Vasemmassa kuvassa jalat ihan normaalisti, oikeassa yritetään levittää varpaat niin erillleen toisistaan, kuin vain saa, Tätä voi toistaa vaikka 20 kertaa ja tehdä aina treenin yhteydessä.
apuja penikkatautiin
Teen myös tätä usein treeneissä tosin matolla tai pituushyppypaikalla, missä enemmänkin yritetään liikkua varpaita ”käärimällä” eteenpäin.
Kylmäkuuma – hoito on myös toiminut itselläni. Siinä suihkutetaan vuoroin jääkylmää sekä todella kuumaa vettä penikoihin. Jos on tarpeeksi syvät ämpärit (säästetään sitä vettä samalla), niin kannattaa laittaa ämpäreihin vettä ja vaihdella jalkoja ämpäristä toiseen niin, että aina 5-10 sekuntia pitää vuoroin kylmässä ja vuoroin kuumassa.
 
Tiukempien treenijaksojen aikana pidän myös jalkoja koholla. Tämä on sen verran helppoa, että laitan jalat vain seinää vasten, kun katson televisiota, luen tai olen koneella. Itse olen pitänyt noin 10 minuuttia. Tämä ei isoihin kipuihin auta, mutta itselläni ainakin jalat tuntuvat paremmilta ja veri pääsee kiertämään tehokkaammin. Suosittelen tätä harrastamaan, vaikka penikat eivät vaivaisikaan.
”Repiminen” on myös toiminut ja tätä tulee harrastettua paljon etenkin treenejä ja kisoja ennen, kun tahdotaan vähän ”tilaa” sinne penikoihin ja helpotusta kipuun tai paineeseen.
 
apuja penikkatautiin
apuja penikkatautiin
apuja penikkatautiin
 
Jos vaivat ovat olleet pahat, olen yöksi laittanut Voltarenia penikoihin sekä pohkeisiin ja käärinyt koko pohkeen elmukelmuun yöksi. Näin jalat ovat saaneet sitten kunnolla ”muhia” yön yli. Vinkkinä sellainen, että kannattaa laittaa kelmu aika löyhästi, koska se kyllä takertuu jalkaan. Itsellä pari kertaa meni liian kireälle ja tuntui, että jalassa oli puristusside.
apuja penikkatautiin
Arkiston helmi, huomaa mielettömän hienot Aku Ankka kalsarit!
Olen myös huomannut, että kompressiosukat auttavat. Olen itse käyttänyt kompressiosukkia sekä noita ”säärystimiä” jo reilu pari vuotta, tosin melko vaihdellen. Kuitenkin aina, kun penikat ovat vaivanneet, tulevat ne varmuudella käyttöön. 
 
Sain Zero Pointilta kompressiosukkia sekä noita ”säärystimiä” testiin jo jonkin aika sitten ja ne ovat kyllä toimineet. Sukat tukevat pohjetta todella hyvin ja ainakin omalla kohdallani helpottavat sitä kipua. Ikävä kyllä näin kilpaurheilijana sitä treeniä on tehtävä, vaikka joskus sattuu (ja joskus sattuu vähän enemmänkin), niin etenkin penikkakipujen kanssa kompressiosukat ovat tuoneet helpotusta. Zero Pointista tulee vähän enemmänkin juttua tulevaisuudessa ja heidän tuotteisiinsa suosittelen kyllä tutustumaan. https://www.zp.fi/
 
apuja penikkatautiin
Joo käytetty kuva, mutta tuli nyt tännekin. Zero Pointin väriskaalat tuotteissa ovat ainakin omaan makuun.
Muutama vuosi sitten penikkani menivät niin kipeiksi, että en pystynyt kunnolla edes kävelemään. Budjettini ei ihan riitä, että magneetissa juoksisi jokaisella kerralla, kun johonkin paikkaan sattuu, joten alkuun oli oikeasti yritettävä saada jalat kuntoon ihan omin keinoin. Nuo yllä mainitut oli jo tuossa kohtaa kokeiltu. Loppupeleissä menin sitten Viialaan hierojalle, joka on ennenkin hoitanut penikkavaivaisia. Sääret ja pohkeet todellakin runnottiin auki ja kokemus oli kyllä jotain järkyttävää. Sattui siis todella paljon ja jokainen, keneltä on oikeasti penikat revitty auki, voi varmasti samaistua. Jalat olivat täynnä mustelmia hieronnan jälkeen ja en pystynyt kunnolla kävelemään samana päivänä. Tämä rituaali toistettiin pariin kertaan. Onnekseni sitä ei todellakaan tehty turhaan. Kivut alkoivat helpottua ja sen kolmen kerran jälkeen olivat jo melkeinpä poissa. Nykyään hieronnoissa käydään aina enemmän tai vähemmän säännöllisesti penikat läpi sekä pohkeet pidetään oikeasti auki, koska jumissa olevat pohkeet vaihtuvat nopeasti penikkakivuiksi ainakin itselläni. 
 
Siksipä säännöllinen hieronta on yksi tehokas keino välttää penikkaongelmia. Itse käyn hieronnassa Janne Hiukalla, joka hieroo Cross Training –Keskus Poltteen tiloissa ja häntä voin kyllä suositella. Toisena vinkkinä voisin kehottaa tutustumaan myös Urheiluhierojakouluihin. Etenkin jos oma budjetti on todella tiukka, niin siellä saa hierontoja halvalla. Toki siinä kohtaa kannattaa löytää itselleen sopiva hieroja, joka osaa myös käsitellä urheilijoita eli runnoa nimenomaan ne jalat auki. Taso luonnollisesti vaihtelee, mutta jos sattuu omaamaan tiukan budjetin, niin tuo kannattaa tsekata.

Jos kivut ovat todella kovat ja kestäneet kauan, niin ehdottomasti lääkärissä käymään. Nämä ovat ainakin itselläni hyvin toimineet ja lääkärissä ei penikoiden takia ole tarvinnut ainakaan toistaiseksi *kop kop* käydä.

 

Tweet

Avainsanat: ,

Vanhempi

Saatat myös pitää

Oodi paremmalle unelle

ke 16.12.2015

Ah nukkuminen, tuo ihanuuksien ihanuus. Olen melko perso unelle siinä… Lue koko kirjoitus

Kylmähoito on saapunut…

su 25.10.2015

Jes vihdoinkin meikäläinen voi täällä blogin puolella kirjoittaa… Lue koko kirjoitus

Testissä kompressiotrikoot

ti 28.7.2015

Nyt ne tuli, nyt ne tuli, nyt ne tuli! Zero Point on tuonut… Lue koko kirjoitus