Palautumisen tehostaminen

Hyvinvointi | maanantai 2. maaliskuuta 2015

Nyt tulee itsellenikin erittäin ajankohtainen aihe eli palautuminen. Ajankohtaisen aiheesta tekee erityisesti kaksi syytä: syy numero yksi on se, että olin viikonloppuna Urheiluhulluilemasssa trikkauksen parissa Uniton treeneissä (tästä lisää myöhemmin ja oli muuten aivan TÖRKEEN SIISTIÄ) ja kroppa ottikin tästä erilaisesta ärsykkeestä melkoisesti koppia. Omaa liikkumista on pari päivää säestänyt kiroilu sekä jatkuva ”Au au au au” valittaminen, koska enemmän tai vähemmän kaikkiin lihaksiin sattuu.

 

trikkausunito

 

Toinen syy on se, että olin tuossa noin viikon kipeänä (jep pääsin juuri huutelemasta, kuinka olen pysynyt terveenä). Kipeäkin on vähän niin ja näin sana, koska kuumetta oli juuri päälle 37 ja olo oli muuten hyvä paitsi, että selkä oli aivan kaameassa jumissa, yskitytti ja olin koko ajan aivan poikki. Vihelsin kuitenkin itseni sivuun ja pelasin varman päälle pitämällä treeneistä pienen tauon, koska kroppa nyt selkeästi sellaisen tarvitsi. Tämä myös osaltaan aiheutti sen, että nyt kun treeniä on taas muutama päivä takana, saa tätä huoltavaa tehdä ihan tosissaan.

 

Tietenkin hyvä uni, kunnon ravinto, veden juonti jne ovat erittäin tärkeässä roolissa, mutta niistä ei nyt sen enempää vaan enemmänkin käytännön juttuja, mitkä itse olen totenut toimiviksi.

 

Kylmä, kompressio, rullailu ja tulehduksen hoito.

 

Kompressio! Tästä olen ennekin kirjoitellut. Otin Zero Pointtiin noin vuosi sitten takaperin yhteyttä ja yhteistyötä kyselin, koska olin hyvin kiinnostunut heidän tuotteistaan ja ilokseni pienimuotoista yhteistyötä täällä blogin puolella saimmekin aikaiseksi. Olen käyttänyt heidän sukkiaan ja ”nilkkureitaan” kohtuullisen aktiivisesti sekä treeneissä ja treenien ulkopuolella ja täytyy kyllä sanoa, että etenkin treenien ulkopuolella palautumisen tehostamisessa sukat ovat olleet kyllä aivan lyömättömät. Olen tehnyt niin, että käytän heidän kompressiosukkiaan ihan normaalissa arjessa sukkien sijaan, kun pohkeet ja penikat ovat saaneet enemmän osumaa treeneissä ja eron on kyllä huomannut. Lepopäivät menee melko useasti nämä jalassa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja siis kuvahan on vain tekosyy, että voin esitellä tuliterän uuden tukan!! Meikäläinen on uudesti syntynyt plikka! Ei tarvitse enää pelätä, että hiukset jäävät auton oven väliin tai kainaloon juostessa. Ja kuvassa on shortsit jalassa, vaikka ne eivät tästä nyt välitykkään ehkä sinne ruudun taakse  !

zeropointnilkkurit (1114 x 1133)

Meikäläisen värimaku näissä on ollut kaikki sateenkaaren värit!

 

Kompressiosukkiahan alkaa olemaan aika lailla tai ainakin sitä sanaa kompressio käytetään vähän missä tahansa ja itsekin olen paria eri merkkiä kokeillut. Sen verran olen käytössä huomannut, että melko jämäkät saavat sukat olla sekä palautumista, että suoritusta ajatellen. Joten jos sukkia on hankkimassa, niin en mitään ”velmuimpia” suosittelisi.

 

Sitten toiseen lemppariin: kylmä. Tosin kylmän käyttö tuntuu olevan enemmänkin arkipäivää. Itselläni pohkeet, nilkat ja akillesjänteet ovat alueita, joihin saan aina kiinniittää erityishuomiota. Etenkin aitomisen ja kovempien juoksutreenien jälkeen menee akilleksiin ja pohkeisiin kylmää. Ei hajuakaan mistä tuo kylmä/kuumageelipussi on tullut, mutta se nyt pakastimessa on jo pitkään pyörinyt. Tuon geelipussin voi vaikka jääpaloilla tai lumella korvata, jos siis lunta siellä pihalla vielä on. Kylmägeeliä menee sitten esim yötä vasten tai illalla, jos kovaa jumia on havaittavissa. Kylmä menee jalkoihin vasta venyttelyjen sekä rullauksien päätteeksi, koska kylmää lihasta ei saa venyttää.

 

kylmäjapalautuminen

Sitten päästään Foamrollereihin tai putkirulliin, mitä nimitystä ihmiset nyt näistä käyttävätkään. Tämä ei mikään uusi juttu ole varmaan juuri kenellekään, mutta ei näistä turhaan mitään hittituotetta ole tullut. Sain tuon oman rullan (Foamroller.fi) muutama kuukausi sitten ja toimii. Käytän lähes kirjaimellisesti jokaisen treenin jälkeen näitä lyhyen venyttelyn lisäksi. Jos hierojalla ei ole aikaa/varaa käydä, niin tämä on kyllä varmaan yksi niistä parhaimmista apukeinoista. Toki hierojalla itse käyn myös aktiivisesti, mutta nämä ovat itselläni toimineet mainiosti. Eikä tarvitse mikään rakettitieteilijä olla, että osaa käyttää: siihen vaan päälle ja rullailemaan! Omien rullien pieni koko on myös iso plussa, koska nämä saa helposti mukaan leirillekin, kun ei ole mikään jäätävä pötikkä kyseessä.

 

foamrolleri

Tällä saa muuten lukotkin todella hyvin ihan vaan rullailemalla auki.

Ja sitten päästäänkin viimeiseen eli tulehduksen hoitoon. Nyt en valehtele, joskus täytyy ihan suosiolla ottaa tulehduskipulääkkeitä. Jos on ollut kova treenijakso ja hermostoon sekä lihaksiin särkee, niin viimeinen vaihtoehto on kipulääkkeet. Tosin tätä pyrin välttämään, koska en kauheasti pidä lääkkeiden syömisestä, vaikka se välillä turhan arkipäivää tuntuukin olevan. Tosin Voltarenia käytän aina ajoittain, koska pidän huomattavasti enemmän ”paikallisesta” tulehduksen lievittämisestä. Olen ennen puhunutkin Voltarenista ja Elmukelmusta penikoiden hoitoon ja sitä tuli jossain kohtaa aika paljon tehtyä. Nyt onnekseni penikat eivät ole kauheasti *kop kop* vaivanneet, mutta silloin tällöin noihin akilleksiin täytyy Voltarenia laittaa ja etenkin niinä huoltopäivinä on tullut Voltarenia laitettua. Jos sitä tahtoo tehostaa, niin tosiaan elmukelmut vain ympärille, niin pääsee oikein muhimaan, mutta tosiaan ei kannata kauhean kireälle laittaa kelmua, ettei käy kuin itselläni ekalla kerralla ja lopputulos oli lähempänä kuoliota kuin hoitomuotoa.

 

palautuminen

Tänään on myös itselläni nämä illasta luvassa, koska eilinen tehotreeni yhdistettynä Uniton poikien hypytykseen on melko hyvin lihaksissa muistissa!

Avainsanat: , , ,

Vanhempi

Saatat myös pitää

Oodi paremmalle unelle

ke 16.12.2015

Ah nukkuminen, tuo ihanuuksien ihanuus. Olen melko perso unelle siinä… Lue koko kirjoitus

Kylmähoito on saapunut…

su 25.10.2015

Jes vihdoinkin meikäläinen voi täällä blogin puolella kirjoittaa… Lue koko kirjoitus

Testissä kompressiotrikoot

ti 28.7.2015

Nyt ne tuli, nyt ne tuli, nyt ne tuli! Zero Point on tuonut… Lue koko kirjoitus