Someilluusio

Kolumni | torstai 23. heinäkuuta 2015

Julkaisin tänään aika lailla jokaisessa sosiaalisen median kanavassani tämän kuvan:

illuusio

Miksi? Elämä, ainakaan se omani, ei ole niitä valtavan ihania kahvila -treffejä, täydellisiä ruokakuvia, upeita koteja, puhtaita pintoja, maailman parhaita ihmissuhteita, hyviä naama- sekä kroppapäiviä ja oikeita asentoja ja poseerauksia. Ei vain ole.  Sosiaalinen media on niin pirun helppo paikka luoda omasta elämästä, arjesta ja kropasta sellaisia illuusioita, kuin itse tahtoo.

 

Elämä ei ole yhtä suurta ihanuutta, eikä sen aina kuulukaan olla. Aina ei olla edustavia, hyvässä kunnossa, oikeissa asennoissa, meikkien kanssa poseeraamassa. Se on valtava harmi, että pitää luoda #nomakeup -kampanja, jotta ihmiset uskaltavat laittaa itsestään kuvia ilman meikkiä. Liian usein näissä kuvissa tehdään enemmän kuin selväksi, että kyseessä on #nomakeup #realbeauty ja kaikki muut mahdolliset merkinnät. Miksi? Miksi täytyy tehdä kampanjoita, jotta ihmiset uskaltavat olla sitä, mitä oikeasti ovat? Tarvitaanko vielä joskus kampanjoita, jotta siellä sosiaalisessa mediassa uskallettaisiin olla ihan vaan ihmisiä, joiden arki, perhe, ystävät, naamat, vartalot, kissat, koirat ja kahvit eivät aina sitä julkiseksi pistämisen rimaa ylitä? Kampanjoita, joissa yritetään saada ihmisille selväksi, että on ihan ok, jos kaikki ei aina ole täydellisen ihanaa, upeaa ja kaunista. Niiden kauniiden kuvien, kirjoitusten, vartaloiden, kasvojen, kotien ja pintojen alle kätkeytyy paljon asioita. Hyviä sekä huonoja.

 

Sosiaalisessa mediassa voi luoda juuri sellaisia ”todellisuuksia” kuin itse tahtoo. Joskus ne todellisuudet ovat samanalaisia senkin jälkeen, kun ne läppärit, iPadit ja puhelimet suljetaan. Toisinaan ne ovat hyvinkin kaukana siitä, mitä ne Facebook -päivitykset antavat ymmärtää.

 

Elämässä on mielettömiä kroppapäiviä, upeita koteja, kauniita kasvoja, täydellisyyttä hipovia puolisoja, rakkaita ystäviä sekä kaikki kateelliseksi saavia ruokahetkiä. Elämässä on myös sotkuisia vaatekaappeja, huonoja ystäviä, puolisoja, jotka eivät joka aamu tuo hotelliaamiaista sänkyyn, pömppömahoja, mitkä pakottavat avaamaan ylimmän napin ruuan jälkeen, valtavia finnejä  sekä ihmisissuhteita, jotka saavat sinut repimään hiuksia päästäsi. Aina ei jaksa, joka päivä ei hymyilytä, joskus itkettää enemmänkin.

 

Mutta sellaista se on. Se on elämää, ihmisyyttä sekä arkea. Ei tässä maailmassa pitäisi tarvita kampanjoita kannustamaan ihmisiä olemaan sellaisia, kuin he oikeasti ovat. Tämä maailma ei saisi olla sellainen, että sinua kutsutaan rohkeaksi, jos olet se ihminen, kuka todellisuudessa olet ja kerrot asiat juuri sellaisina, kun ne silloin ei niin hyvinä hetkinä ovat.

 

Oikea elämä on harvoin sitä someilluusiota.

 

Social media: The perfect place to create illusions about your body and life.

Vanhempi