7 päivää ilman multitaskingia

Hyvinvointi | tiistai 27. lokakuuta 2015

Tänään se lähti. Takaraivossa on tämä sosiaalinen koe kyteytynyt jo pidemmän aikaa ja syystä jos toisesta olen sitä koko ajan vain siirtänyt eteenpäin (=jännittää). Idea sai alkunsa Nordic Business Forumissa Arianna Huffingtonin puheenvuorosta, missä hän kritisoi vahvasti multitaskingia. Aihe on viime aikoina muutenkin noussut paljon ilmoille mm tässä hyvässä Hidasta elämää sivuston kirjoituksessa. Tänään päätinkin vihdoin tämän oman kokeeni aloittaa:

7 päivää ilman multitaskingia

Onko joku muukin huomannut, että välillä rauhoittuminen on vaikeaa? Häiriötekijöitä on aivan valtavasti ja ehdottomasti suurimpana on laite, joka surisee, tärisee ja pimpottelee taskussasi. Sosiaalinen media sekä älypuhelimet ovat pistäneet pakkaa melkoisesti sekaisin ja vaikka itse en ole niin koukussa puhelimeeni sekä someen kuin mitä voisi luulla, niin kyllä se silti aivan turhan suuressa roolissa elämässäni on. Käsi hamuaa kännykälle sillä sekunnilla, kun tekemistä ei enää ole tai sieltä se ah aina niin ihana *ding* kuuluu.

 

Itse multitaskaan melko paljon ja koen olevani siinä kohtuullisen hyvä. Toki tämän sanoo varmasti suuri osa ihmisistä ja todellisuus ei aina näitä uskomuksia tue. Kun päätin aloittaa tämän kokeen ja mietin sääntöjä tähän, niin tajusin, että teen ani harvoja asioita niin, että en tee jotakin muuta samalla. Syön ruokani samalla, kun katson joko puhelimelta, televisiosta tai läppäriltä jotakin. Ohjelmia katson 99% ajasta niin, että räplään samalla läppäriä tai puhelinta. Teen ruokaa sekä siivoan samalla, kun Netflix pyörii taustalla tai musiikki soi. Saatan kesken jonkin työtehtävän huomata, että hetkinen, millonkos sitä Facebookkiin päädyin uutisvirtaa selailemaan? Eikä se ole lainkaan poikkeuksellista, että Whatsapissa on keskutelut menossa samalla, kun kirjoitan blogia, vastailen sähköposteihin tai teen muita töitä. Olen treenejä lukuunottammatta lähes aina tavoitettavissa. Parhaimmillaan olen katsonut televisiota, selannut puhelimessa Instagramia ja lukenut blogeja läppäriltä samanaikaisesti. Unohtamatta sitä todella surkeaksi jäänyttä yritystä keskustella sille kaverille siinä sohvalla vieressäsi. Jessus ei sitä vessassakaan ilman iPadia tai puhelinta olla. Kai sitä nyt koko ajan jotakin täytyy touhuta tai selata?

 

Siksi päätinkin lähteä testaamaan: Mitä tapahtuu, kun tämä kaikki viedään pois? Tai ei viedä pois, mutta toimintaa rajoitetaan… rajusti. Ohessa onkin tämän missioni sääntöviittoja.

The rules:

  • Teen vain yhtä asiaa kerralla
  • Päivän aikana voi olla useampia töytehtäviä, mutta ne aikataulutetaan eri aikoihin
  • Toiminnat kuten syöminen, television katselu, sometus, koneella oleminen, lukeminen, puhelimen käyttö, wc käynnit, siivous, ruuanlaitto, treenaus, ajaminen, pyöräily, kaupassa käynti, bussilla kulkeminen, ihmisten näkeminen, tapaamiset jne tehdään kaikki niin, että samaan aikaan ei tehdä mitään muuta, mukaan lukien musiikin kuuntelu ja puhelimen selaus.
  • Poikkeus: Vettä ja kahvia voi juoda samalla, kun tekee jotakin muuta esimerkiksi töitä. Samoin sosialisoituminen luo poikkeuksen treeneissä (ei silloin kun tehdään suoritusta), autossa tai muussa matkustamisessa ja ruokailun yhteydessä. Tosin sosialisoitumiseksi ei lasketa puhelimessa puhumista tai sen muuten vaan räpläystä.

 

Kuten listasta näkee, niin lähdin melko ääripäätä kokeilemaan. Edes musiikkia ei saa kuunnella samalla, kun tekee jotakin. Tämä voi tuoda aika uuden ulottuvuuden osaan treeneistä ja jos nyt jonkun kyydissä autossa olen, niin en ehkä tappelua aloita, jos hän haluaa musiikkia kuunnella. Samoin tietenkin, jos en voi vaikuttaa asiaan esim jos jossakin paikassa soi musiikki, niin se tekee myös poikkeuksen.

 

Miksi tällainen testi? Sen lisäksi, että olen huomannut aika ajoin vaikeuksia rauhoittumisessa, olen myös tullut siihen tulokseen, että tuottavuuteni on laskenut jonkin verran. Samalla omassa elämässä on aika ajoin aika kova kiireen illuusio, koska tehtäviä on monia erilaisia, vaikka käytännössä suuria määriä tehtäviä ei olisikaan. Lisäksi tietyt hetket menevät aivan liian helposti ohi, koska se puhelin hakeutuu melko matalla kynnyksellä kätösiin.

 

Toivonkin saavani vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Mitä tapahtuu tuottavuudelle? Onko multitasking vain näennäisesti tuottavaa? Samoin tuo rauhoittuminen tai ajatusten juoksu kiinnostaa; Pystyykö sitä helpommin ”sammuttamaan” aivot? Mitä tapahtuu stressille? Tuleeko enemmän innovoitua ja keksittyä erilaisia ideoita? Entä hetkessä eläminen? Alkaako sitä arvostamaan enemmän niitä asioita, mitä juuri sillä hetkellä tapahtuu?

 

Toivon mukaan tässä seuraavien seitsemän päivän aikana vastaukset näihin kysymyksiin selviävät!

 

multitaskaus

Avainsanat: , ,

Saatat myös pitää

Valinnan vaikeus

to 27.4.2017

Olen tullut siihen tulokseen, että tämä ”nykyaika” on… Lue koko kirjoitus

Urheilussa mukana uupumus

ke 11.5.2016

Pidempään blogiani lukeneet tietävätkin, että reilu pari vuotta… Lue koko kirjoitus

Onnellisuuden ABC

ma 8.2.2016

Minulla on yksi kaveri. Olen tälle kaverilleni hieman kateellinen.… Lue koko kirjoitus