Kylmähoito on saapunut kotiin

Arki | sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Jes vihdoinkin meikäläinen voi täällä blogin puolella kirjoittaa tästä aiheesta, tai no oikeastaan laitteesta. Nokkelimmat ovat saattaneet huomata blogin yläosassa olevan ”Amandan” -bannerin. Osa on saattanut klikatakin sitä ja katsoa, että mikäs homma. Kyseessä on suomalainen yritys, joka on tuonut hyvinvointi-, kivunhoito- ja urheilumarkkinoille jotain aivan uutta; kylmähoitolaitteen, joka mahdollistaa kylmähoidon kotioloissa. Sainkin hyvän syyn kaivella vanhan kunnon suihkuhatun taas esiin, koska viime viikon tiistaina kotiin saapui ihka oma Amandan!

amandan

tähti

Sain myös karvaisen avustajan paketin avaamiseksi. Ilmeisesti kissat tykkää pahvilaatikoista….

 

Amandanin takana on Panu Vapaavalta, joka sai idean kylmähoitoon samalla, kun oli lentämässä. Pilvien läpi mennessään hän päätti pistää käden ulos  ikkunasta ja sormiin tuntui luonnollisesti melko kylmä vesisumu. Tästä lähtikin sitten ajatus, että voisiko vesisumua käyttää myös kylmähoidossa. Muutaman mutkan jälkeen lopputulokseski saatiin Amandan.

 

Itse päädyin näihin kuvioihin Panun luettua blogiani. Hän halusi hommaan mukaan urheilijan ja otti minuun yhteyttä. Ei ihan kamalasti tarvinnut miettiä, että tahdoinko yhteistyöhön mukaan, koska kyseessä oli tuote, joka mahdollisti asian (kylmähoito) joka on tärkeässä osassa tekemistä muutenkin. Kun treenataan kovempaa ja palautumisen on pakko tapahtua motolla: ”Mitä nopeammin, sitä nopeammin”, niin kaikki keinot käytetään. Kylmähoito onkin palautumisen tehostamisessa sekä nopeuttamisessa todella suuressa roolissa. Toki sen toteuttaminen on tähän asti ollut melko vaikeaa, koska niitä kylmäaltaita ei tuonne omaan komeroon (jota myös vessaksi/suihkuksi voi kutsua) mahdu. Tästä ”Tee se itse” -kylmähoidosta on loistavia esimerkkejä. Muun muassa muutamat urheilijat ovat ostaneet arkkupakastimen, täyttäneet sen vedellä ja sijoittaneet sen parvekkeelle/pihalle, missä sitten aina treenin jälkeen on käyty seisomassa. Sanotaanko, että tarjonta tällä puolella ei mitään ihan päätä huimaavaa ole ollut, joten Amandan on erittäin tervetullut.

kylmähoitolaite

Vähän jännitti, että mahtuuko laite suihkuun, koska mikään ”Spa” tyyppinen vessa allekirjoittaneella ei ole, mutta helpostihan se sinne sujahti. Puhumattakaan, että mistään ydinpommin rakentamisesta ei tuon kokoamisessa ole kyse. Osia on kaksi ja jos sormissa on tarpeeksi vääntövoimaa, niin apuvälineitäkään ei tarvita. Toki tässä tapauksessa apuvälineitä tarvittiin… Jos nyt ihan täydellisen rehellisiä ollaan, niin itseasiassa käytin kahtakin apuvälinettä, koska nakitin koko prosessin tuolle toiselle puoliskolle… Puhumattakaan, että se oma vääntövoima on ihan jossain muualla, kuin sormissa. Mutta joka tapauksessa siinä se nyt on! Huomasin näitä kuvia ottaessa muuten myös sen, että tuossa omassa suihkussa on melko vahva vankilaviba…. ja se ehkä pitäisi jossain kohtaa myös pestä…

amandansuihkussa

Amadan käytössä. Käytön jälkeen koko homman saa noin kahdessa sekunnissa yläasentoon, jolloin se ei ole vessassa touhuamisen tiellä.

 

Kuitenkin tykkään kovasti! Amandan luo kylmän ”vesisumun” missä kuuluu treenin jälkeen seisoa pari minuuttia. Myös aamuisin laitteen käyttö on suotavaa ja omassa aamurutiinissa nykyään onkin kahden minuutin kylmähoito. Tässä kohtaa pakko myöntää, että olen saanut ehkä vähän väärää tietoa. Meikäläiset ovat seisseet parhaimmillaan sen kymmenen minuuttia altaassa, joka on täynnä jääpaloja juurikin tämän palautumisen avustamiseksi. NOH nyt sitten Panun kanssa paljon keskusteltuani itselleni selvitettiin, että se ei vaadi sitä kymmentä minuuttia jääkylmässä seisomista, vaan jo pari minuuttia juurikin esim kylmässä vesisusumussa seisominen tuottaa aivan saman vaikutuksen, koska tavoitteena ei ole lihasten kylmentäminen, vaan hormonitoiminnan tehostaminen, mikä taas tehostaa sitä palautumista…. Mutta kun valmentaja sanoo, että seisot 10 minuuttia jääpalojen seassa, niin sitten se tehdään! Mukava huomata, että se homma toimii näinkin.

 

amandankäytössä

Rehellisesti sanottuna: itse tykkään enemmän lämpöisestä. Suihkussa paras osa on juurikin se, kun saa olla lämpimässä ja luoda sen oman Turkkilaisen saunan sinne vessaan. Siksi kylmähoidot eivät sitä ihan lempparitoimintaa ole ennen olleet. Etenkään siellä jääaltaassa tai avannossa. Amandaniin on kuitenkin tottunut todella nopeasti ja helposti. Siis niin helposti, että aamulla sieltä untuvapeiton alta ei edes ahdista nousta ja tepastella tuohon kylmähoitoon. Olen jopa huomannut vähän odottavani sitä. Se piristää, tuntuu hyvältä ja jostain syystä, hoidon jälkeen ei kuitenkaan ole kylmä, vaan todella hyvä olla, mikä on myös melkoinen muutos niihin jääaltaisiin verrattuna.

 

Olen kyllä huippu tyytyväinen ja innolla odotan, että millaiset ovat fiilikset, kun tätä alkaa nyt vakkariin käyttämään. Meikäläinen ei alkanut mitään tutkimustuloksia availemaan täällä, vaikka niitäkin kyllä löytyy, koska Amandan tekee yhteistyötä muun muassa Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen kanssa. Jos kylmähoidon hyödyt eivät ole ennestään tuttuja tai tahtoo laitteesta enemmän tietoa saada, niin kannattaa käydä tsekkaamaan Amandanin sivut.

 

Aivan valtava kiitos Panulle ja koko tiimille Amandanin takana, tämä on oikeasti aika siisti juttu.

naammodattu

Hyviä kylmähoitohetkiä toivottaen! (Löytyi arkistojen helmiä :P)

Avainsanat: , , ,

Saatat myös pitää

Oodi paremmalle unelle

ke 16.12.2015

Ah nukkuminen, tuo ihanuuksien ihanuus. Olen melko perso unelle siinä… Lue koko kirjoitus

Testissä kompressiotrikoot

ti 28.7.2015

Nyt ne tuli, nyt ne tuli, nyt ne tuli! Zero Point on tuonut… Lue koko kirjoitus

Lämmittely ennen treeniä

ma 11.5.2015

Lämmittely ennen treeniä on asia, mitä harrastan aina. Jopa ennen… Lue koko kirjoitus