Vinkkejä vatsan hoitoon

Hyvinvointi | sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Meikäläiselle on kuluneen kahden kuukauden aikana käynyt melkoinen arpaonni, kun olen saanut nauttia KAKSI kertaa vatsataudista. Joskus sitä palaset vain loksahtavat paikoilleen ja se lottovoitto tulee omaan arpaan! Tämä onkin aiheuttanut sen, että sekä vatsa, että suolisto eivät ihan maailman parhaassa kunnossa ole. Lue = siellä on vedetty dynamiittia ja napalmia pitkin paikkoja.

 

Suoliston ollessa ykkösasia hyvää immuniteettia ajatellen ja yleisestikin hyvän olon kannalta, niin sille pitää aika ajoin (mieluiten koko ajan) rakkautta antaa. Ikävä kyllä oma sisäinen koneistoni ei koskaan ferrarin tasoa ole ollut, joten joudun aina vaihtelevan epätasaisesti tehohoitoja sen suhteen tekemään. Hoitokuurin ollessa juuri nyt akuutti, niin ajattelin pitkästä aikaa jakaa vinkkejä tänne blogin puolelle siitä, kuinka vatsaa sekä suolistoa voi hoitaa. Tässä olisikin listaa!

 

Vältä gluteenia sekä maitotuotteita. Tuo maitotuotteiden välttäminen on erityisen tärkeää silloin, kun vatsatauti on päällä tai juuri ollut. Gluteenittomuus ja maidottomuus ei itselleni mikään iso juttu ole, koska olen ollut gluteenitomalla ruokavaliolla jo nelisen vuotta ja pitkälle prosessoituja maitotuotteita pyrin muutenkin välttelemään. Toki maidon kanssa en ihan natsi ole, koska noh… kahvimaito (punainen) ja etenkin kesäisin tuo jäätelö on jonkin sortin pahe.

vinkkejä vatsan hoitoon

Ihmiset usein ajattelevat, jos on gluteeniton ja maidoton, niin ei voi syödä mitään, mutta ohessa on kuva gluteenitommasta ja maidottomasta aamupalasta. Oli muuten hyvää! Vihersmoothie, tuorepuuroa sekä gluteenitonta leipää lisukkeiden kera.

 

Smoothie time! Tällä ei tarkoiteta ainoastaan smoothieta, vaan keitot ja soseet menevät myös tähän kategoriaan. Leirillä ei tullut keittoja tai smoothieita juuri syötyä, mikä osaltaan näkyi vatsan toiminnassa. Ruoka oli melkoisen raskasta ja punaisen lihan ollessa melkein ainoana proteiinin lähteenä, suolisto joutui koville. Siksi onkin aika antaa vatsalle vähän lomaa ja syödä jo valmiiksi helposti sulavassa muodossa olevia ruokia sekä pistää se punainen liha sivummalle. Asia, joka on ollut jo pitkään omana tavoitteena. Aloin lihan syömistä jo kauan aikaa sitten vähentämään (lisää voi lukea täältä) joten Suomessa tulee useampi vegepäivä muutenkin viikossa. Syy toki on enemmän eettinen, kuin terveydellinen. Ihan suoraan sanottuna rakastan lihaa ja ainakin tässä kohtaa siitä kokonaan luopuminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä, mutta pikku hiljaa!

vatsan hoito

Glutamiini kehiin.  Olen onnellinen, että jo aikoinaan sain todella hyvät eväät Optimal performancelta vatsan hoitoon sekä yleensäkin oman suorituksen optimointiin ruuan sekä lisäravinteiden avulla. Heidän kauttaan glutamiini aikoinaan omaan ruokavalioon tuli, kun suolistoani lähdettiin pistämään kuntoon. Tämä oli silloin, kun vielä söin gluteenia. Niistä ajoista voi lukea enemmän täältä.

 

Kuitua kuitua ja kuitua. Omassa tapauksessa se tarkoittaa vihannesten lisäksi chiasiemeniä. Toki nämä nyt muutenkin ovat osana päivittäistä ruokavaliota, mutta nyt annosta lisätään.

 

Perusteet kuntoon. Suoraan sanottuna tämä ei nyt omalle kohdalleni tarpeellinen muistutus ole, mutta koska tästä tuli tälläinen infopaketti, niin laitetaan se kuitenkin listaan. Perusteet kuntoon! Se tarkoittaa, että vettä pitää juoda tarpeeksi päivän aikana, liikuntaa täytyy tulla sekä unen on oltava riittävää ja laadukasta. Onnekseni näissä asioissa voin huoletta sanoa check, check ja check!

 

Maitohappobakteerit käyttöön etenkin, jos kyseessä on vatsataudista parantuminen. Itsellä maitohappo on melko usein käytössä muutenkin, mutta nyt vatsataudin jälkimainingeissa sekä pian taas ulkomaanleirille menossa olevana, se on hyvinkin tärkeä lisä ruokavalioon.

Processed with VSCO with a5 preset

 

Kalaöljy… toki tässä kohtaa nostan ihan suoraan käden pystyyn; ne ovat ostoslistalla. Ostin kaupasta x kalaöljyä y ja en ole aivan sataprosenttisen varma, oliko kyseinen kalaöljy syynä vatsan sekaisin menemiseen. Kapselit haisivat todella vahvasti ja tarkoitan tällä TODELLA vahvaa hajua. Lisäksi osa kapseleista oli sulanut purkkiin. Noh otin kaikesta huolimatta pari kapselia ja muutama tunti myöhemmin alkoi norjan puhuminen vessassa. Siksi en aivan 100% varma ole, oliko kapselit osasyynä Etelä-Afrikkaa edeltävissä vatsaongelmiassa. Nyt onkin uusi kalaöljy ostoslistalla, koska vanha lensi aika vauhdilla roskiin.

 

Mutta siinäpä niitä. En jaksanut lähteitä laittaa perään, mutta suuri osa tietämyksestä on tullut jo yllä mainitulta Optimal Performancelta. Allekirjoittaneelle heidän vinkkinsä ovat sopineet, kuin nyrkki silmään! Ohjeistuksen noudattaminen kannattaa ihan muutenkin, jos tavoitteena on solakampi kesäkunto tai jos maksa ja elimistö sai esim. pääsiäisen rientojen takia kovempaa iskua. Toivon mukaan tästä listauksesta on apua myös muille.

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Syötkö liikaa proteiinia?

to 5.9.2019

Proteiinipuuro, proteiinisuklaa, proteiinirahka, proteiinijuoma ja… Lue koko kirjoitus

Kulutus treenipäivä vs…

su 12.5.2019

En tiedä onko ruudun sillä puolella tämän kanssa ongelmia, mutta… Lue koko kirjoitus

Terveellinen välipala…

ma 22.4.2019

Terveellinen välipala! Ai että! En tiedä onko ruudun toisella… Lue koko kirjoitus