Hengitysvaikeuksia?

Arki | keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Osa on saattanut huomata, että allekirjoittanut näkyy aika ajoin sellaisen neliön sisällä, jonka keskellä on ruutu (=televisiossa). Meikäläinen on viime vuodesta lähtien tasaisen epätasaisesti ollut Elixirissä sekoilemassa ja tuomassa omaa filtteritöntä otantaa ohjelmaan. Olen päässyt Elixirin kautta tutustumaan siisteihin uusiin juttuihin ja yrityksiin. Yksi näistä yrityskohtaamisista tapahtui viime vuonna, kun I love me -messuilla tutustuin hengitysvaikeuksia ratkovaan Suomalaiseen WellO2:seen. 

 

Ihan rehellisesti sanottuna laite tuntui samaan aikaan sekä nerokkaalta, että vähän hullulta. Tarjosipa se myös päänsisäiset huutonaurut, kun laite annettiin messuilla käteeni ja mies komensi ”Puhalla”. Annoin itselleni henkiset ylävitoset, koska sain pidettyä tuon moottoriturpani kiinni. Kamera nimittäin pyöri ja jokainen solu kropassa tahtoi murjauttaa ääneen ”Harvemmin noin päin pyydetään”. Onneksi KERRANKIN sain suuni pidettyä kiinni sillä voimalla, että tiesin äidin katsovan ohjelman, joten nuo omat ”hyvät jutut” jäivät pään sisään.

Aitoa testikuvaa messuilta.

Aitoa testikuvaa messuilta.

well02apujahengitysvaikeuksiin

Mutta takaisin itse laitteeseen. WellO2 perustuu vastuksella tapahtuvaan höyryhengitykseen. Laite täytetään vedellä ja vesi kuumennetaan, jolloin saadaan halutun lämpöinen höyry. Lämpötiloja on kolme, joista voi valita mieleisensä. Ja älkää huoliko; korkein lämpötila on maksimissaan kuuma, eikä lähelläkään infernaalisen keuhkoja polttavaa, ellet veden kiehumisvaiheessa ala hönkimään höyryä. Veden kuumennuttua laite piippaa, jonka jälkeen se on käyttövalmis. Nokassa on viivoja, joista voi valita haluamansa vastuksen hengitysharjoitusta ajatellen. Mukana tulee myös tuo ”Darth Vader” naamari (kyllä, ihan itse nimesin sen) jonka avulla saa nenän avattua.

 

En ole mikään astmaatikko, mutta olen usein tukkoinen, syvään hengittäminen on vaikeaa ja monesti kärsin jonkin tasoisesta köhästä. Saavat omat keuhkot melkoisen kovaa iskua ihan oman lajin ja asuinpaikankin takia. Pirkkahalli on talvisin verrattavissa igluun ja sanotaanko, että ei ilma siellä ihan mikään Amazonin sademetsä kosteuden puolesta ole. Siis se on kuivempaa kuin suomalaisten rystyset helmikuussa.

 

Tuolla I love me -messuilla työskennellessäni olin aika tukossa enkä sen takia haistanut mitään. Vetelin tuo naamari nenässä kymmenkunta syvää sisään ulos hengitystä ja nenä aukesi sillä. Olin todella yllättynyt. Sama efekti tapahtui keuhkojen kanssa; lima alkoi liikkua. Seuraavalla kuvaustauolla yskin itsekseni tuon irronneen liman ulos. Laite oli sen verran vakuuttava jo yhden käytön jälkeen, että tiedustelin olisiko mahdollisuuttaa yhteistyöhön. Vastaus oli kyllä ja tässä sitä ollaan!

apujahengitysongelmiin

höyryhengitys

Nyt laite on säännöllisen epäsäännöllisesti ollut kolme kuukautta käytössä ja olen tykännyt todella paljon. Toki muutamia huomoita olen tehnyt:

 

– Käytön alussa tuntuu, että pyörryt. Siis itse kilpaurheilijana luonnollisesti laitoin vastuksen täysille ja höngin kuin maratoonari viimeisellä sadalla metrillä. Noh kahden vedon kohdalla tuntui, että vintti pimenee. Onneksi tästä opin ulos noin kahdeksannen kokeilukerran/pyörtymisen jälkeen ja ymmärsin (=annoin luovutusvoiton) laittaa vastuksen kevyemmälle. Lisäksi hengittely ihan normaalisti ilman laitetta noiden hönkäysten välillä auttoi huomattavasti.

– Melkein aina, vaikka olo olisi normaali ja ei yskittäisi, alkaa lima keuhkoissa liikkua laitteen käytön jälkeen

– Laitteesta kuuluu sellainen hassun hauska ”vinkuna” kun siihen puhaltelee. Etenkin, jos päätät käyttää tätä seurassa, niin kaverit saattavat myhäillä äänelle ja ottaa salaa videokuvaa, mikä sitten menee salaa heidän somekanaviinsa. Kamalan kivaa!

– Itsellä on edelleen hivenen työn alla käytön saaminen osaksi jokapäiväistä arkea, mutta akuuttien ongelmien ilmetessä kaivan tämän aina esiin

hengitysongelmia

Kaiken kaikkiaan olen tykännyt ja niin ovat muutkin. Ohessa linkki käyttäjien kommentteihin. Olen huomannut, että laite on melko hyvin rantautunut urheiljoidenkin joukkoon ja paljon positiivista palautetta on sieltä suunnalta kuulunut. Lämpimästi suosittelenkin kokeilemaan tätä, jos hengityksen kanssa on haasteita!

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Ei samankaltaisia kirjoituksia.