Hupsista, nainen unohtui

Kolumni | keskiviikko 8. elokuuta 2018

Eilen (ja tänään) tapahtui eriskummallinen asia EM-kisojen 50km kävelyssä. Suurin osa mediasta ihan Ylestä asti tuppasi unohtamaan, että kisoissa ei ole vain kolme urheilijaa, vaan neljä. Aku Partanen, Aleksi Ojala, Jarkko Kinnunen ja AI NIIN JOO se neljäs kuka unohtui: Tiia Kuikka. Hupsista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMyöskään Aamulehden alaotsikoihin Tiia ei päässyt.

Tasa-arvon toteutuminen urheilu-uutisoinnissa on tärkeää. Itselleni naisurheilijana se tuppaa vieläpä olemaan kohtalaisen lähellä sydäntä. Olen tähän aiheeseen aikaisemminkin puuttunut, kun Iltalehti muutama vuosi takaperin ”perseili” uutisoinnillaan. Berliinin EM-kisojen eilinen ja tämänpäiväinen uutisointi herätti sen verran ihmetystä, että jälleen kerran alkoi näppäimistö syyhytä.

 

Ymmärrän, että keltainen  lehdistö menee klikit edellä. Siellä tuo journalismissa esiintyvä moraali on aika ajoin käsityksenä yhtä vieras asia kuin hanukka Nuutajärven metsikössä erakoituneelle Peralle. Eilen kuitenkin näitä neljännen urheilijan, Tiia Kuikan, unohtumisia sattui myös sellaisille toimijoille, kuin Yle.

 

 

Selostuksesta on sanottava se, että itse nautin kävelyn katselusta. Selostajat toivat mielenkiintoisia pointteja esille ja muutenkin oli viihdyttävää seurata kisaa. Tosin myös itse unohdin jatkuvasti, että kisassa oli yksi urheilija kolmen miehen lisäksi. Tämä tapahtui yksinkertaisesta syystä – neljännestä urheilijasta ei juuri puhuttu. Hänestä ei puhuttu, vaikka miesten ja naisten 50km kävely kisattiin samaan aikaan.

 

Urheilusta ei uutisoida tasa-arvoisesti. Siitä ei uutisoida tasa-arvoisesti lajien kesken, eikä siitä todellakaan uutisoida tasa-arvoisesti miesten ja naisten välisesti. Ymmärrän, että kiinnostavuus on merkittävä tekijä ja se ratkaisee monessa asiassa. Toki tässäkin voidaan kyseenalaistaa nousisiko kiinnostavuus yksinkertaisesti siitä syystä, jos lajeja (sukupuoleen katsomatta) tuotaisiin mediassa enemmän esiin. Tiedä häntä. Eilisessä tapauksessa kyseessä oli sama laji, joka vieläpä kisattiin miesten ja naisten kesken samaan aikaan. Siksi tämä ”unohtaminen” tuntuu melkoisen erikoiselta ja suoraan sanottuna hivenen tökeröltä asialta.

 

Ai niin loppuun vielä ne tulokset. Neljästä suomalaisesta urheilijasta kaksi pääsi tuossa uskomattoman raa’assa kisassa maaliin asti. Jarkko Kinnunen ja Tiia Kuikka. Tiia Kuikan sijoitus oli 13:s, mikä teki hänestä parhaiten sijoittuneen suomalaisen kävelijän kilpailuissa.

Otsikoihin asti hän ei kuitenkaan päässyt.

 

Avainsanat:

Saatat myös pitää

Viimeisiä viedään, kausi…

ma 16.12.2019

Ilmoitusluontoista asiaa aika moneltakin kannalta. Aloitetaan siitä… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus

Vihdoinkin ammattiurheilija

to 14.2.2019

Postaus tehty yhteistyössä Stadiumin kanssa. Voi kuulkaas! Hyvinkin… Lue koko kirjoitus