7 asiaa mistä tietää treenien alkaneen

Arki | sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Voin kertoa, että urheilukuplan sisälle on hypätty pää edellä kolmen triplakiepin saattelemana hymyssä suin. Leikkauksen ja treenitauon takia vähän jännitti, että mitenhän tämä homma nyt lähtee taas rullaamaan. Urheilukupla on vähän sellainen, että jos se menee rikki, niin se on aika haastava saada takaisin. Onnekseni pelko tuntuu olleen melkoisen turha, koska aika hyvin tuohon omaan maailmaan pääsi sisään. Ja tästä päästäänkiin sutjakkaasi aiheeseen: Mistä tietää treenien alkaneen? No mukavaa kun kysyitte! Koska onhan tuolla listalla yksi jos toinenkin asia.

treenikausi

1. Kämppä haisee miesten alasuojuksen ja kuoleman sekoitukselle

Jep. Ihan itseäkin ahdistaa. Siis miten voi naisihmisestä lähteä näin järkyttävän kamala haju?! Tätä tekstiä kirjoittaessa istun kotona ovi auki, jotta saisi edes vähän raitista ilmaa tähän yksiöön. Olen melko varma, että jos omistaisin jonkin sortin eläimen, niin se olisi hypännyt parvekkeelta itsemurha-aikeiden saattelemana jo aikoja sitten. On meinaan turha huudella mitään ruusujen tuoksuista raikkautta omalla kohdalla. Kaikki treenivaatteet haisevat erinäisten ruumiineritteiden johdosta yhdistelmälle, mikä pullotettuna hajuna kantaisi nimeä ”Mordorin kuolema”. Etenkin vessaan (missä on ensisijainen vaatteiden kuivauspiste) meneminen on sellaista elämysmatkailua, että sitä en soisi edes pahimmalle viholliselleni. Toki hyvänä puolena on, että keuhkojen kapasiteetti on kasvanut prosenttitolkulla. Ratkaisin tämänkin ongelman sillä, että yritän suorittaa kaikki vessatoiminnat hengittämättä, koska hajusta johtuva pyörtymisriski on aito ja jokaisessa päivässä läsnä.

2. Ruokalasku tuhatkertaistuu

Se on valtaisa pettymys, että intensiivisestä harjoittelusta huolimatta, en ole vieläkään saanut kroppaani opetettua elämään valolla ja pyhällä hengellä. Ainakin toistaiseksi on jouduttu ihan perinteisellä ruualla menemään ja täytyy sanoa, että se näkyy kauppalaskussa. Eikä siinä, itse sijoitan ruokaan (hyvään ja terveelliseen sellaiseen) oikein mielelläni. Tosin on tuossa Prisman kassalla ihan kerran tai kaksi kassatäti katsonut ihmetelen, kun tavaraa ladataan hihnalle määrä, millä kiinalainen kylä eläisi viikon. Itsehän siinä samalla pohdiskelen, että riittääköhän tuo edes sunnuntaihin asti ja samalla mietin, että mitähän sitä näin perjantai-iltana haluaisi safkata.

Siis aamupala lähee jotain tätä määrää kokonsa puolesta.

Aamupala lähenee jotain tätä määräänsä puolesta.

3. Joka aamu kroppa natisee ja paukkuu enemmän kuin satavuotiaan talon lattiat

Onkokan tämä osa myös tätä orastavaa 30 ikää… Aamut ovat alkaneet sillä, että varovasti sängyssä maatessasi tunnustelet, että kuinka kovaa hittiä kroppa edellisen päivän rääkistä on tänään ottanut. Päivän ensimmäiset viisi askelta jalat ja jänteet naksahtelevat sellaisilla desibeleillä, että alakerran naapuri herää. Tähän kirsikkana kakussa pelkäät tosissasi jonkin paikan spontaanisti hajoavan kotona kävellessä. Hiljalleen siinä sitten hiippailet vessaa kohti samalla sulavuudella ja notkeudella millä metrinen halko tulisi portaita alas. Hampaita pestessä onneksi huomaat, että alkaahan se kroppa heräilemään ja uskallata tehdä äkkinäisempiä liikkeitä (kuten istua vessanpöntölle) ilman pelkoa, että lonkka menee sijoiltaan. Ai että on meinaan hienoa olla elämänsä kunnossa!

4. Pyykkiä saa pestä joka toinen tunti

No tuo vaatteiden ominaishaju, (mikä on muuten kohtuullisen kaukana Chanelin numero vitosesta) aiheuttaa sen, että pyykkikori on suurinpiirtein yhtä pohjaton kuin nälkäsi. Sitä pyykin tulemisen loppua ei vaan näy. Tavallaan voisi ajatella ”Ah ihanaa, puhdas pyykki tuoksuu sitten koko kämpässä” mutta todellisuudessa se tuo asuntoon vain ja ainoastaan kosteutta. Tähän yhdistettynä se, että ”Mordorin kuolema” ominaishaju on viikon treenin jälkeen jo pinttynyt asunnon seiniin ja verhoihin, niin ilmiötä parhaiten kuvaisi lauseilla ”Turkkilainen sauna” ja ”Viikon märkänä repussa muhinut sukkapari”.

5. Tajuat, että 70% treenikamoista on rikki

Tai ainakin osittain rikki. Omistan tällä hetkellä YHDET trikoot joissa ei ole reikää ja/tai jotka eivät ole sen verran kuluneet, että pyllistäessä kilometrin päässä seisova tietää minkä väriset alusvaatteet on tänään päällä. Samaa ilmiötä on havaittavissa kengissä. En tiedä mitä sotaa pikkuvarpaani käy jokaisen lenkkariparin kanssa, mutta viimeistään puolen vuoden kohdalla se on saanut kaivettua itselleen kengän lestiosaan pakoreitin. No ok omat vaatteet ja etenkin lenkkarit ovat melko kovassa käytössä. Osumaa tulee niin aitoihin, tankoihin kuin tartaniinkin, joten tuhoutumistahti on keskivertokäyttäjään verrattuna kovempi. Mutta silti tässä tein huomion, että treenikamoissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ne ovat ainakin jossain määrin rikki.

treenikausi yleisurheilu

6. Viikonpäivät menettävät merkityksensä

En osaa sano onko muilla samaa, mutta päivillä ei ole enää ”niin väliä”. Erityisen vahvasti tämä ilmiö näkyy leireillä. Päivät menettävät merkityksensä. Tai sanotaanko, että eivät välttämättä menetä merkitystä, mutta et enää niin vahvasti noteeraa mikä päivä on. Ei ole maanantaita tai torstaita. On vain treenipäiviä ja lepopäiviä. Puhtaimmillaan urheilukupla syntyy leireillä, kun ei ole mitään hajua”ulkopuolisesta maailmasta” ja elämä pyörii syömisen, nukkumisen ja treenin ympärillä. Nyt treenikauden startattua sama ilmiö on jälleen havaittavissa. Olen useamman kerran ollut sekaisin, että mikä päivä on, mutta olen tasan tarkkaan tiennyt että treenataanko vai ei.

7. Kämpän jokainen tuoli ja ovenkarmi on muuttunut vaatetelineeksi

Itse en omista pesukonetta, (vessaan ei mahdu) joten käytän taloyhtiön yhteistä. NOH se yhdistettynä käsiin räjähtäneeseen pyykkimäärään tuo sellaisen ongelman, että etenkin kahden treenin päivinä hikisiä vaatteita alkaa kertyä. Pidän yleensä samoja takkeja ja trikoita melkein kaikissa treeneissä, niin oma ratkaisu on laittaa vaatteita treenien välissä kuivumaan. Muutaman tunnin päästä ne kuitenkin taas vedetään niskaan, joten olisihan se ihan jees, jos ne eivät totaalisen hiestä märkiä ole. Tämä on aiheuttanut sen, että jokainen ovi, ikkunankarmi, naula, tuoli, kissa, koira ja Tinder-treffikaveri on muuttunut väliaikaiseksi vaatetelineeksi. Ajoittain tuota kamaa on sen verran paljon kuivamassa, että on täytynyt alkaa kohtalaisen luovaksi kuivaspaikkojen suhteen. Lisäksi olen melko varma, että jatkuva pyykkituvalla ravailu on saanut naapurit ajattelemaan minun kasvattelevan jotain laittomuuksia. Tulee sen verran paljon tuolla kellaritiloissa vierailtua, että ei nyt kukaan pyykin takia siellä noin usein voi käydä.

Mutta eipä siinä mitään, koska näillä mennään! Ja onhan tämä treenaaminen niin hienoa, että ei sellaista hien ja muiden hajujen sekoitusta olekaan, että se vaikuttaisi allekirjoittaneen valintoihin. Urheilu on mahtavaa, natinoineen kaikkineen.

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Voisitko jo lopettaa…

su 28.7.2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan… Lue koko kirjoitus