Miten sinä haluat vaikuttaa?

Kolumni | maanantai 26. marraskuuta 2018

Minulle linkattiin pari viikkoa sitten erinomainen videoklippi. Videolla eräs sosiaalisen median vaikuttaja kyseenalaistaa some-vaikutajien tekemistä ja toimintaa. Hän heitti ilmoille kysymyksen, että jos olet vaikuttaja, niin miten haluat vaikuttaa muihin? Onko tilisi sellainen, mikä kannustaa saavuttelemaan kauneuden tasoa, mikä ei ole luonnollisin keinoin mahdollista edes saavuttaa? Vaikutatko muihin saamalla heidät haluamaan ja ostamaan mahdollisimman paljon tavaraa, millä ei koskaan saavuta todellista onnea? Lopullinen kysymys oli: Kun ihmiset tulevat sivuillesi, lähtevätkö he sieltä parempina vai huonompina pois? Jos joku haluaa videon kurkata, niin sen näkee täältä. Ja itseasiassa suosittelen kaikkien somessa enemmän aikaa viettävien tuon kurkkaavan. Siinäpä pähkinää purtavaksi illalle.

 

Meikäläinen on monia asioita. Tai sanotaanko, että teen monia asioita. Pääasiassa urheilen, mutta vuosien varrella yleisurheilun ohella minusta on tullut jonkin tason vaikuttaja. Koen, että jokainen kuka laittaa sosiaaliseen mediaan yhtään mitään, on jollain tasolla sosiaalisen median vaikuttaja. Vaikka tuohon termin ”yleiseen” määritelmään ei ehkä sovikaan. Oikeastaan ei ihmisen tarvitse olla edes sosiaalisessa mediassa ollakseen vaikuttaja. Vaikutat sanoillasi ja teoillasi joka päivä ihmisten elämään. Opettaja vaikuttaa useamman elämään, kuin keskellä peltoa asuva eläkkeellä oleva pariskunta. Tuhansia seuraajia omaava sosiaalisen median ammattilainen vaikuttaa useampaan kuin äiti, joka jakaa mielipiteen sadalle Facebook kaverilleen. Mutta kaikki tästä huolimatta vaikuttavat ympärillään oleviin ihmisiin ainakin jollain tavalla.

 

Moni sosiaalisen median vaikuttaja sanoo, että he haluavat inspiroida. Mutta mihin? Design kotiin? Täydelliseen meikkiin? Sixpäkkiin? Ylelliseen elämään? Ostamaan enemmän tavaraa ja kuluttamaan lisää? Täydellisyyteen pyrkimiseen? Mitä inspirointi oikeasti tarkoittaa? Onko se vain sana, mitä käytetään kauniiden mutta väistämättäkin enemmän tai vähemmän valheellisten tilien ja elämien esittelyyn?  Ja vielä tärkeämpää: Jos asia on näin, niin onko tällainen inspirointi oikeasti arvokasta?

inspire

 

On tehty tutkimuksia, joissa sosiaalinen media on linkitetty ihmisten masentumiseen ja riittämättömyyden tunteeseen. Syynä ovat oikeiden ihmiskontaktien vähentyminen, epärealistiset odotukset elämältä ja riittämättömyyden tunteet, mitä sosiaalinen media luo. Sosiaalinen media ja etenkin Instagram luovat illuusion, että kaikilla muilla ovat asiat aina hyvin. Kaikkien muiden elämät ovat aina jollain tapaa parempia kuin omasi.

 

Tilanne ei kuitenkaan koskaan ole tämä. Eihän meillä kenelläkään aina hyvin mene, vaikka kuinka sellaista kuvaa yrittäisi luoda. Tunnen ihmisiä ketkä sosiaalisessa mediassa elävät täydellistä elämää; on vaatteita, tavaraa, valkoista hymyä ja kauneutta, mutta todellisuudessa he ovat yksinäisiä. Tunnen ihmisiä, ketkä hehkuttavat onnellista ja upeaa parisuhdetta, mutta todellisuudessa pettävät puolisoaan. Tunnen ihmisiä, ketkä ovat mielettömän menestyneitä ja elävät mielenkiintoista elämää sosiaalisessa mediassa, mutta ovat onnettomia. Tunnen ihmisiä, ketkä paistattelevat kauneudella ja upeudella Instagramissa ja todellisuudessa eivät näytä livenä edes samalta ihmiseltä. Ja tunnen ihmisiä ketkä tekevät päättömiä määriä töitä ”lääkkeiden” avittamana ja vaarantavat terveyttään, jotta voivat ostaa kallista tavaraa ja matkoja, mitä esittelevät sosiaalisessa mediassa muille. Onko tämä nyt sitä inspirointia? Oikeastaan vielä parempi kysymys: Onko tämä nyt sitä hyvää elämää?

 

Milloin  siitä oikeasta hyvästä ja onnellisesta elämästä tuli toisarvoisempaa kuin hyvältä näyttävästä some-elämästä?

taivas

Aloin pohtia, mihin itse haluan vaikuttaa? Kun joku käy blogissani tai Instagramissani, niin lähtevätkö he paremmalla fiiliksellä pois? Onko vaikutukseni tehnyt ihmisestä mahdollisesti iloisemman tai energisemmän? Ovatko he oppineet jotain hyödyllistä? Ovatko juttuni saaneet parantamaan tapoja tai pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta? Olenko kenties saanut tuotua huumoria ja naurua arkeen? Vai lähtevätkö he pois ajatellen, että heidän täytyy ostaa enemmän tavaraa, olla laihempia, kauniimpia ja pyrkiä täydellisyyteen, jotta he olisivat riittäviä ja onnellisia?

 

Tähän kysymykseen (mitä ihmisille jää käteen omien juttujeni seuraamisesta) en voi absoluuttisella varmuudella vastata. En tiedä miten ruudun toisella puolella oma tekemiseni vastaanotetaan. Tiedän vain sen, että minulla on tietyt arvot, joiden mukaan haluan elää ja joiden puolesta haluan puhua. Oikeassa elämässä sekä siellä sosiaalisessa mediassa. Haluan tuoda rehellisesti elämääni ja mielipiteitäni esille. Oli kyse sitten ulkonäköpaineista, burnoutista, urheilijoiden puolustamisesta tai vaikkapa pakeista.  Haluan kannustaa asioihin, kuten terveelliseen elämään, liikuntaan, urheiluun, aitouteen, unelmien tavoitteluun ja ”parempiin” arvoihin. Tavoitteeni on naurattaa jutuillani, jakaa vinkkejä ja asioita, mitkä mahdollisesti auttavat muita. Haluan elää omien arvojeni mukaan.

 

Ja siinä kai se jutun juoni on. Jokainen tekee ja tuo esille asioita omien arvojensa mukaan. Toisen arvot voivat olla täysin erilaiset kuin toisen. Lopputulos on kuitenkin se, että jokainen vaikuttaa jollain tapaa seuraajiinsa ja ihmisiin ympärillään. Tavalla tai toisella.

 

Se lopullinen kysymys kuuluukin: Miten sinä haluat vaikuttaa?

Avainsanat:

Saatat myös pitää

Kaksi viikkoa ilman…

su 1.12.2019

Tämä sunnuntaiaamu yhteistyössä Slurp tilauskahvin kera, tuntuu… Lue koko kirjoitus

Follow ja sitten unfollow

su 23.9.2018

Follow ja unfollow ralli. Tänään aiheena on sosiaalisessa mediassa… Lue koko kirjoitus

Perse edellä puuhun

su 21.1.2018

Tämä on aihe, mistä olen pohtinut jo kauan kirjoittavani, mutta en… Lue koko kirjoitus