Miten pitää treenimotivaatio yllä?

Treenaus | maanantai 4. maaliskuuta 2019

Postaus toteutettu yhteistyössä Stadiumin kanssa.

Minulta usein kysellään, kuinka pysyn niin motivoituneena urheilemaan. No sanotaanko, että kohta 20 vuotta kestänyt urheilu-ura on tehnyt sen, että urheilu on niin suuri osa identiteettiä, että ajatus elämästä ilman urheilua tuntuu yhtä mielekkäältä kuin tulisella siipikastikkeella marinoitu sormi silmämunassa. Toki kortit pöydälle myös ruudun tällä puolen on hetkiä, kun treenimotivaatio ei ihan potensissa ”Valloitetaan maailma!” ole. Joskus pehmeä sohva, lämmin viltti, levy suklaata ja Netflix yksinkertaisesti kutsuu nimeäsi sen verran vahvasti, että kaihoisa katse vie huomattavasti enemmän sohvan suunnalle kuin hikoilemaan. Onnekseni tähänkin seireenin kutsuun on keinoja, mitkä saavat sanomaan”EI! Minä menen ennemmin haisemaan salille ja juoksemaan räkäposkella ulos!”. Ja koska nämä niksit auttavat, niin ajattelin ne yhteishyvän mielessä laittaa myös jakoon.

Treenimotivaatio
Takki on täältä ja trikoot ovat aivan ihanat suurimmaksi osaksi kierrätetystä materiaalista tehdyt ja ne löytää täältä.

Arki kuntoon

Sanomattakin on selvää (mutta sanon silti), että jos unirytmi, syöminen ja muu elämä on yhtä sekaisin kuin VR ensilumen tultua, niin siinä kohtaa treenimotivaatio ei ole (eikä sen kuulukaan olla) tapissa. Arjen pitää olla kondiksessa (tästä voi lukea lisää 8 vinkillä kohti parempaa arkea ) ja etenkin nukkumisen, jos haluaa motivoitua treenaamisesta tai ylipäänsä elämisestä. Yleensäkin jos unirytmi on aivan sekaisin, niin en suosittele ottamaan treenejä suureksi prioriteetiksi. Tärkeämpää on lempeä liikunta ja ulkoilu. Sitten kun elämänhallinta ja arki on kunnossa voi alkaa lisäämään treeniä tekemiseen. Joten ihan alkuun perusteet kuntoon.

Etsi itsellesi mielekäs laji

Tämä on kaiken a ja o. Minä vihaan maksalaatikkoa. Se on aivan sama vaikka kuinka suunnitelmallisesti sitä yrittäisin lisätä ruokavaliooni tai vaikka kuinka tekisin mielikuvaharjoitteluja onnistuneesta syömisestä. Aivan sama. Maksalaatikko on ja tulee aina olemaan inhokki ja sitä en ilman raivoisaa vastarintaa suuhuni pistä. Sama se on urheilussa. Täytyy löytää laji mikä innostaa, haastaa ja motivoi. Jos vihaat ihmisiä ja liikkuvia asioita, niin jalkapallo ei välttämättä se sinun juttusi ole. Jos taas juokseminen ja luonto ovat yhtä puoleensa vetäviä kuin festarin vessa viikon kestäneen juhlahumun jäljiltä, niin suosittelen jotain muuta harrastusta. Siis kokeile ja etsi juuri itsellesi sopiva laji.

Harjoitusohjelma

Tee harjoitusohjelma. Tee se tee se tee se! Ohjelman ei tarvitse olla syväanalyysi missä on jokainen liike ja palautus sekunneissa mitattu, vaan ihan otsikkotasolla suunnittelu riittää. Tyylillä: maanantaina pitkä lenkki, tiistaina sali ja keskiviikkona raavin sohvalla takapuoltani pieruverkkareissa. Ohjelman tekeminen auttaa suunnittelemaan viikkoa, mutta se myös motivoi menemään harjoituksiin. Jopa minä huomaan tässä suurimman vaikutuksen. Jos en saa treeniohjelmaa valmentajalta esim loukkaantumisen takia, niin teen sen itse, koska se motivoi paljon enemmän kuin ”No mitä sitä tänään voisi tehdä?” meininki.

Pidemmän ajan tavoite

Kannattaa tehdä jokin ”suuri” tavoite, mikä motivoi. Se voi olla maratonin juokseminen, 10 leukaa, jokin tietty paino, arvokisat, kärrynpyörä tai vaikkapa kuumalta kuin perkuleen näyttäminen bikineissä (toki itse kannustan muidenkin kuin ulkonäköön liittyien tavoitteden tekemiseen, vaikka toki sixpäkki saattaa olla mukava sivutuote). Mutta samapa se, kunhan on tavoite. Tavoitteen on oltava kuitenkin tarpeeksi suuri, että sen eteen tulee tehdä töitä ja se motivoi. Se kannattaa myös kirjoittaa ylös oli se sitten peilissä (itsellä ollut näin) tai vaikkapa kalenterissa. Ihminen on visuaalinen olento ja siksi visuaalinen muistutus on aina hyväksi.

Treenimotivaatio
Housut ältä ja treenitoppi täältä

Viikkotavoite

Mistä päästään ”minitavoitteisiin”. Näitä on myös hyvä pudotella. Itsellä oli pitkään maksimileuat jokaisen treenin päälle ja se motivoi (ja aika ajoin pelotti) paljon! Tähän kun lisäsi kaverin, kenellä oli sama tavoite, niin lopputuloksena oli, että jokaisen treenin jälkeen leukoja väännettiin kilpaa, vaikka kuinka kovat hapot olisi kropassa. Minitavoite voi olla mikä tahansa, mikä on helposti toteutettavissa treeneissä, missä voi samalla nähdä kehityksen.

Seuraa edistystäsi

Oli se sitten viikkotasolla tai pidemmällä ajalla, mutta kannattaa seurata edistystä. Itse käytän harjoituspäiväkirjaa, mikä on toki ihan valmentajankin takia, mutta yleisen seurannan avuksi myös. Katsomme missä kohtaa hommat alkoivat esim ennen tautia mennä huonompaan suuntaan jolloin voimme ennakoida mahdollisia flunssia. Yleensäkin seuranta on avuksi raistuksen hallittuun nostamiseen treeneissä. En tarkoita, että jokaisen pitäisi romaanin verran kirjoittaa tuntemuksiaa jokaisen lenkin jälkeen ylös, mutta laita ihan vaikka kalenteriin merkintä edistymisessä oli se sitten nostetuissa painoissa, toistojen määrässä tai juostussa ajassa. Näissä on hyvä kirjata ylös myös ne minitavoitteet ja niiden kehitys.

Mielikuvaharjoittelu

Tämä auttaa paljon. Jos väsyttää, on niin sanotusti huono (täydellisen p*ska) fiilis eikä kiinnosta, niin aivot kannattaa ottaa mukaan tekemiseen. Mieti suurimpia onnistumisia treeneissä tai kisoissa. Kelaile tämä onnistunut päivä päässäsi: miltä tuntui, mitä teit ja millainen oli fiilis onnistumisen jälkeen? Oikein ui tässä onnistumisessa. Vielä parempi, jos sinulla sattuu olemaan video tästä hetkestä tai muusta onnistuneesta suorituksesta. Jos tälläistä onnistumista ei ole, niin luo sellainen päässäsi. Kuvittele, että olet tavoitteessasi ja mieti miltä sen saavuttaminen tuntuu. Itse harrastan tätä, koska mielikuvaharjoitukset ovat erinomainen tapa boostata omaa tekemistä ja yleensä tuon jälkeen on juurikin sellainen ”SOTAAN JA VALLOITTAMAAN MAAILMA!!!” olotila, minkä seurauksena on yleensä erinomaisesti onnistunut treeni.

Ei liian suuria muutoksia kerralla

Etenkin, jos olet aloittanut urheilun tai vaikkappa uuden lajin. Älä pistä kaikkea uusiksi heti ja täytä kalenteria aamusta iltaan treeneillä. Kaikki muutokset elämässä tai elämäntavoissa tulee toteuttaa asteittain ja hallitusti, koska kaikki uusiksi kerralla tyyli ei tuo pysyvää muutosta. Siksi lisää myös niitä treenejä hallitusti. Tuo vuoden vaihde on täydellinen esimerkki siitä, kuinka epäonnistutaan tekemisessä, kun yhdessä yössä kello 23:59-00:01 välillä koko elämä laitetaan uusiksi ja helmikuussa ihmetellään, kun kaikki onkin palannut ennalleen.

Valmentaja tai treenikaveri

Kumpi tahansa, mutta nämä auttavat aivan massiivisesti, jos itseä ei niin motivoi. Tsemppaajia ympärille. Toki tässä on se, että ei saa liikaa rakentaa muiden varaan. Jos treenaa vain kaverin kanssa, niin eihän siinä hommassa ole mitään järkeä, kun treenien onnistuminen riippuu muista. Sisäsyntyinen tekemisen motivaatio on aina paras, mutta ulkoiset avut, kuten valmentaja tai treenikaverit, auttavat. Ja valmentajaksi ja treenikaveriksi käyvät myös esim ryhmäliikuntatuntien muut ihmiset tai vaikkapa se vetäjä. Jokainen hakee valmentajat ja treenikaverit tyylillään.

treenimotivaatio
Takki on täältä ja trikoot löytää täältä.

Tunnista paras treeniaika

Itse olen aamutreenaaja. Energiatasot ovat aamupäivällä ja päivällä korkeimmalla, joten yritän aina saada päätreenin siihen. Toki jos ei ole mahdollista vaikuttaa aikaan, niin sitten ei voi mitään ja muut keinot otetaan käyttöön. Itselläni on kuitenkin tiedossa, että väsynein olen kello 16-18, joten yritän olla ottamatta tärkeitä treenejä tuohon väliin. Kannattaa siis hyväksyä se, millainen on ja alkaa rakentamaan treenejä sen ympärille, eikä väkisin esim muuttaa itseään ilta- tai vaikkapa aamutreenaajaksi.

Lepo

Paras urheilija tai parhaan tuloksen tekijä ei ole hän, kuka treenaa eniten. Paras urheilija on hän, kuka treenaa fiksuiten. Ja tärkeää tässä on lepääminen. Kehittyminen tapahtuu levossa ja jos sitä ei tule, niin suuri osa treenistä menee hukkaan. On erittäin tärkeää niin mielelle sekä kropalle saada lepoa. Jos treenaat paljon ja teet siihen päälle vaikkapa täyttä päivää töitä, niin jossain kohtaa varmasti treenimotivaatio laskee ihan sen takia, että kroppa ei jaksa määräänsä enempää. Siksi kannattaa ottaa lepoa. Itselläni on joka sunnuntai pyhitetty levolle ja voin sanoa, että ilman sitä, en todellakaan jaksaisi saati kehittyisi urheilijana.

Musiikki

Aaaai että musiikki. Kyllä sillä vaan on suuren suuri merkitys, jos niistä omista kuulokkeista on vaikkapa akku loppu. Tottakai treeni tehdään, mutta on siinä ihan eri motivaatio, kun korvissa pauhaa täysillä Queenin Dont stop me now! Itse olen mennyt niinkin pitkälle, että olen suunnitellut erilaisia listoja. On ennen treeniä fiiliksen nostatusta, aamulla sängystä nouseminen boostaamista, treenin aikana pauhaamista ja illalla vielä oma akustinen musiikin lista rauhoittumiseen. Kyllä sillä vaan potkua saa, kun laittaa oman lempi biisin pauhaamaan täysiä samalla, kun pakkaa kamoja treeniin. Siksi musiikista kaikki irti!

Inspiroivat ihmiset ja tilit

Myös sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.
Etsi tyypit keneltä saat energiaa, motivaatiota ja ideoita tekemiseen. Itse ainakin innostun todella paljon erilaisista tileistä, jotka jakavat erilaisia treeniliikkeitä. Usein kokeilenkin erilaisia hulluuksia omissa treeneissä (valmentaja muuten kiittää tästä, kun tulee NYT ON PAKKO TESTATA psykooseja itselle). Ota siis somesta hyöty irti!

treenimotivaatio

Mutta siinäpä se! Laittakaa ihmeessä kommentteihin, jos teillä on omia vinkkejä tai niksejä, kuinka treenimotivaatio pysyy ylhäällä. Tässä nyt on oma lista, mikä Toivon mukaan on avuksi! Siispä hyvää, motivoitunutta ja treenin täyteistä viikkoa kaikille!

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Ei samankaltaisia kirjoituksia.