Kulutus treenipäivä vs lepopäivä

Ruoka | sunnuntai 12. toukokuuta 2019

En tiedä onko ruudun sillä puolella tämän kanssa ongelmia, mutta itsellä kalorikulutuksen arviointi tuo välillä harmaita hiuksia. Treenien aikaisen kulutuksen seuranta vielä sujuu, mutta ulkopuolinen aika tuo vaikeuksia. Tämä päivän ns yleinen kulutuksen arviointi (joko suurin piirtein oikein tai aivan päin honkia ihmisestä riippuen) tuo sitten erilaisia toimia syömisen suhteen. Lähinnä siis siihen, että syö tarpeeksi kovina treenipäivinä, mutta myös sille ajalle, kun pitää pudottaa painoa ja rasvoja kisakautta varten . Eli juurikin nyt päällä olevana treenikautena täytyy olla tarkka kulutuksesta ja syömisestä, ettei mene liikaa pieleen suuntaan tai toiseen. Onnekseni tuo melkeinpä aamusta iltaan ranteessa kiiluva Fitbit on helpottanut todella paljon tätä arviointia ja tasapainoilua. Nykyään saan päivittäin kunnon dataa mm omasta kulutuksesta. Ja onhan se välillä omista arvioista heittänyt.

Kädessä yhteistyökumppani Fitbitin Versa Lite älykello

Yhtälö, missä treenataan kovaa, halutaan maksimoida kehitys ja palautuminen, mutta samalla saada painoa ja rasvoja alas voi olla hankalahko. Ihan redellisyyden nimissä meno sujuu välillä yhtä hyvin kuin miten Leonardo Dicapriolla sujui Titanicin viimeiset hetket. Toiset porsukkatavat hyvillä mielin oman oven päällä samalla kun itse kuolet hypotermiaan. Olit sitten Leonardo Dicaprio Titanicissa tai urheilija kuka pyrkii maksimoimaan kehityksen samalla pudottaen rasvoja alas, niin homma saattaa olla haastavaa ja onnistuminen hyvinkin pienistä marginaaleista kiinni.

Tässä yhtälössä ruokaa tulisi saada tarpeeksi, jotta palautuu treeneistä ja kehittyy, mutta toisaalta pienellä miinuksella pitäisi mennä, että ylimääräinen rasva saadaan kesäksi minimiin. Jos menet liian suurilla miinuskaloreilla ei palautuminen enää suju ja pahimmillaan kroppa menee säästöliekille ja se painokaan ei tipu = teet oman elämän DiCapriot (persiilleen menee). Jos syö yli kulutuksen alkaa kroppa rakentaa (treenistä riippuen) lisää lihasta tai sitten keräämään sitä rasvaa = taas menee vihkoon. (Välihuomina pahoittelut, jos joku Titaniccia ei ole nähnyt ja tässä nyt ehkä yksi tai kaksi spoileria on tullut. Tosin elokuva on kuitenkin ikäluokkaa meikäläinen, niin uskallan vetää johtopäätöksen, että suurin osa tekstin lukijoista sen on nähnyt tai ainakin juonen suurinpiirtein tietää. Tai noh nyt ainakin tietää.)

treenipäivä
kalorikulutus

Takaisin niihin kaloreihin. Täällä Portugalissa ruuan suhteen meininki on, että syön kohtuu paljon, mutta melko puhtaasti. Lihatonta en täällä noudata, koska vieras maa ja muutenkin gluteenittoman kanssa säätäminen ulkomailla on yksinään jo tarpeeksi stressaavaa. Näistä syistä syön sitä, mitä ruuilla on tarjolla, mutta punaista lihaa ainakin jossain määrin vältellen. Tässä on huomannut, että päivistä riippuen safkaa saa ihan kohtalaisen suuruisen peräkärryn verran tulla, koska kulutus on aika ajoin korkeahkoa. Sillä, mitä teet treenien välissä tai lepopäivinä, on melkoisen suuri vaikutus kokonaisuuteen. Itse olen sekä aliarvioinut, että yliarvioinut kulutustani lepopäivinä. Viime viikolla lepopäivänä kulutus oli 2300 kaloria, vaikka omasta mielestäni ”mitään ei tehnyt”. Todellisuudessa kävelyä tuli noin 5 kilometriä. Toisaalta sitten toisena lepopäivänä olin varma, että reilu 2000 kaloria tuli, mutta todellisuus oli 1900. Samoja arviointivirheitä sattuu välillä treenipäivinä.

Tässä hivenen otantaa omista tuloksista. Ensimmäinen kuva on ”helppo” treenipäivä, toinen vähän kovempi missä tuli juoksua enemmän ja kolmas onkin se oikeasti pelkkää makaamista lepo.

Kuten näkyy, niin on noissa melkoisen suuria eroja. Kovana treenipäivänä saa vetää melkein yhden aterian verran enemmän safkaa naamarista alas kuin kevyempänä treenipäivänä ja lepoon verrattuna ruokaa saa tulla melkein kolmen aterian verran enemmän. Tämän takia olen muuten jo kauan aikaa sitten alkanut sijoittaa herkkupäivät treenipäiville. Helpottaa kalorien täyteen saamista ja silloin plus kalorien määrä ei ole suhteessa niin valtava, kuin mitä se olisi lepona.

Täytyy sanoa, että kaiken kaikkiaan tämä Fitbit on melkoisen kätevä vempain kaikenlaiseen seurantaa. Tosin ei ole hajuakaan, mitä paino tällä hetkellä on, koska täällä ei ole puntaria, mutta peili ainakin on alkanut näyttää ihan hyvältä. Siihen päälle huomioiden, että treenit sujuvat oikein mainiosti (tosin normaalia leiriväsymystä on ajoittain havaittavissa eikä ihme, kun treenitunteja tulee 3-5 päivässä noin viisi kertaa viikossa), niin tasapaino syömisen ja kulutuksen suhteen tuntuu olevan kohtalaisen hyvillä urilla ainakin tällä hetkellä.

Avainsanat: , ,

Saatat myös pitää

Syötkö liikaa proteiinia?

to 5.9.2019

Proteiinipuuro, proteiinisuklaa, proteiinirahka, proteiinijuoma ja… Lue koko kirjoitus

Terveellinen välipala…

ma 22.4.2019

Terveellinen välipala! Ai että! En tiedä onko ruudun toisella… Lue koko kirjoitus

Hyviä hiilihydraatteja

su 24.2.2019

Näitä ruokapostauksia pyydetään nyt niin paljon, että päätin… Lue koko kirjoitus