Uusi koti ja ekologinen muutto

Arki | sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Nyt on muutto uuteen kotiin hoidettuna ja mikä parasta: muutto saatiin toteutettua enemmän tai vähemmän ekologisesti. Enimmäkseen enemmän. Jei!

 

Jouduin lähtemään vanhasta asunnosta lopulliseen evakkoon putkiremontin takia. Vesi on kaksi kuukautta pois per rappu kesäkuusta lähtien. Tulin siihen tulokseen, että kesän kisakausi ilman vettä ja sitä seuraavat 4kk muiden rappujen remontin ääniä kuunnellen on yhtälö, johon haluan suurinpiirtein yhtä paljon kuin aamuyön nakkijonon nyrkkitappeluun. Onnekseni löysin Instagramin avulla ihanan kämpän 300m päästä vanhasta asunnostani. Portugalin leiriltä palattuani vietinkin seuraavan viikonlopun roudaten tavaroita vanhasta osoitteesta uuteen.

Uuden kodin keittiössä yhteistyökumppanin suomalaisen Sidosteen sukilla.
 

Ja voi herran isä sitä tavaran MÄÄRÄÄ! Meikäläinen on elänyt illuusiossa, että ei tuota roinaa ihan jäätäviä määriä ole. ”Juu on sitä jonkin verran, mutta ei nyt mitään kaatopaikallista.” Olin väärässä. Olin jo ennen muuttoa päättänyt konmarittaa (=karsia tavaran määrää)… Halu siihen vain vahvistui.

Ja siis tässä ei ole edes puolia siitä krääsästä ja lumpusta, mitä tuonne kodin nurkkiin on vuosien varrella kertynyt.
 

Ihan oikeasti pelkästään vaatteiden määrällä voisi yhden kiinalaisen kylän vaatettaa pariksi vuodeksi. Häkkivarastoa penkoessa tuntui, että meikäläisen pitäisi ilmoittautua johonkin Maailman lopun odottajat sarjaan. En ole pitänyt itseäni hamstraajana, mutta käsi ylös virheen merkiksi: allekirjoitaneessa asuu jonkin tasoinen hoarderi, kuka säilöö kymmenen vuotta vanhoja kolttuja ja rikkinäisiä kenkiä ihan vain varmuuden vuoksi. Eihän sitä nääs tiedä, jos kommunismi iskee toden teolla ja täytyy alkaa omaisuutta piilottaa valtiolta ja varautua niukempiin vuosikymmeniin.

 

Hui, että alkoi ahdistaa kaikkea tuota tavaraa pakatessa ja siivotessa.

Uusi kämppä, vanhat tavarat.

vaatteiden kierrätys
Ja vaikka vaatteita lähti kirjaimellisesti 15 pussia (toki kolme säkkiä on vuoden odottanut kirpparille menoa), niin vaatekaappi näyttää silti tältä.
ekologinen muutto
Lattia oli muuten yksi syy, miksi olin myyty tämän uuden yksiön suhteen.

Tavaran määrä ahdisti yleisen sekasorron ja sotkun takia, mutta myös siksi, että olen kohtalaisen suuria muutoksia viimeisen vuoden aikana tehnyt. Haluan oikeasti muuttaa tapojani ja elämääni ekologisempaan. Tavoite on pelastaa maailma! Ja ylpeänä voin sanoa, että toimia sen eteen on paljon tehty. Yhdet näistä monista muutoksista ovat kulutustottumuksen muuttaminen ja kierrättäminen. Ihan rehellisesti sanottuna: Suomessa elävänä ihmisenä suurin osa hankinnoista pohjautuu vain ja ainoastaan halulle. Ja jos ei kierrätystä harrasta, niin se on puhtaasti omaa laiskuutta tai välinpitämättömyyttä. Oikeasti suurimmalla osalla meistä asiat ovat sen verran hyvin, että ei sitä tavaraa lisää tarvita ja kierrätyskin on loppupeleissä aika pienen vaivan ja viitsimisen takana. Nämä asiat halusinkin pitää mielessä koko muuttoprosessin ajan.

 

Mistä päästäänkin kysymykseen, miten siitä muutosta voi tehdä ekologisemman?

 

No mukavaa, että kysyit! Tässä omat vinkit.

 

Ensimmäinen neuvo: Kierrätä, kierrätä ja kierrätä

 

Kierrättäminen on uusi sydämen asiani ja en aikonut muuton aikana poikkeusta tehdä. Kierrätin melkeinpä kaiken, mikä oli mahdollista kierrättää. Tekstiileistä, vanhaan elektroniikkaan ja kaikkeen siltä väliltä. Tosin alkuun tuli itsellekin yllätyksiä kierrätyksen suhteen, mutta positiivisia sellaisia. Yksi positiivinen yllätys oli, että Tampereen Nekalan kaatopaikalle voi viedä ilmaiseksi vaikka mitä! Sinne lähti vanha ruosteinen kuntopyörä ja hajonnut lipasto. Sinne olisi myös saanut puutavaraa, elektroniikkaa, maaleja, lamppuja jne. Jostain syystä luulin kaatopaikalle viemisen olevan maksullista, mutta aina hienompaa, kun asia ei näin ollut.

 

Tekstiilien kierrättäminen oli itselle enemmän tai vähemmän mysteeri ennen muuttoa, mutta onneksi Google auttoi. Pari pussia hyväkuntoisia urheiluvaatteita odottaa Hope Ry:lle vientiä missä vähävaraiset perheet saavat ne käyttöönsä. Rikkinäiset kengät ja vaatteet vein KappAhliin, missä ne kierrätetään (myös Lindex ja H&M ottavat huonokuntoisia tekstiilejä vastaan). Tosin en fanittanut ale-kuponkeja, mitä sai vaatteista. Nämä kun tuppaavat kannustamaan kuluttamaan lisää. Tosin Tampereella myös Nextiili kierrättää vaikka mitä (myös huonokuntoiset ja rikkinäiset) vaatteet, kengät, laukut, tyynyt ja peitot. Lisäksi hyväkuntoisia ja puhtaita vaatteita meni Fidalle. Lisäksi kirkon ulkomaanapu on hyvä kohde ehjille ja puhtaille vaatteille. Tähän päälle 6 pussia vaatteita ja tavaraa odottaa vientiä Hämeenlinnan Portobello-kirpputorille, joka tekee yhteistyötä UNICEF:in kanssa. Myydyistä vaatteista ja tavarasta saadusta tulosta 80% lahjoitetaan UNICEF:ille.

 
vaatteiden kierrätys
Vähemmästäkin hymyilyttää, kun pääsee tekemään hyvää. Tässä ollaan kamavuorta viemässä kirppikselle.

Olihan tässä kaikessa kierrätyksessä ja tavaran lahjoittamisessa oma (lopulta kuitenkin aika pieni) vaiva, mutta se oli täysin vaivan arvoista. Edelleen on todella hyvä fiilis. Meikäläinen on kaukana massikeisarista, mutta se myyntirumba parin satasen takia, mitä noista omista kamoista olisi ehkä saanut, tuntuu aika hullulta ja ennen kaikkea tyhjältä. Etenkin verrattuna tähän fiilikseen minkä saa, kun tietää auttaneensa oikeasti avun tarpeessa olevia ihmisiä ja on tehnyt jotain, mikä on aidosti merkityksellistä.

 

Toinen neuvo ekologisempaan muuttamiseen on tämän ajattelumallin omaksuminen: Onko sinne uuteen kämppään ihan pakko ostaa niitä huonekaluja ja sisustustavaraa? Ja jos todella on, niin onko sen pakko olla uutta?

 

Itse vastasin näihin kysymyksiin, että ei todellakaan ole. Vielä vahvempi ei tuli, kun näin tälläisen otsikon.

ekologinen asuminen
Tämä pisti pohtimaan etenkin näin muuton alla, kun halu olisi kova sisustaa uutta asuntoa.

Tähän uuteen kämppään ostin tasan viisi asiaa. Induktioliedelle sopivat kattilat ja pannut (vanhassa kämpässä oli vanhanaikainen liesi) ja uuden leikkuulaudan, koska vanha oli homeessa. Luulin mustan mönjän olevan likaa, mutta äite ilmoitti, että se onkin ruttoa ja käski heittää laudan pois. Tällä hetkellä näillä ostoksilla mennään.

 

Rehellisesti sanottuna ei tässä päätöksessä pysyminen ihan maailman helpointa ole. Teki niin maan perkuleesti mieli sisustaa tuota uutta ja ihanaa asuntoa. Halusin muun muassa uuden kattovalaisimen, koska vanha on jo teini-iässä. Unohtamatta, että tälläkin hetkellä sydän itkee verta, kun katselen vanhaa ja likaista vedenkeitintä uudessa ihanassa keittiössä. Jopa niin paljon, että ihan pikkuisen (ja salaa) toivon sen hajoavan.

 

Tässä kohtaa tosin täytyy huomauttaa, että en ole erityisen kova shoppailemaan. En vaatteita, enkä tavaraa ja etenkään enää. Tosin olen sitäkin kovempi säilömään tavaraa ja ottamaan etenkin kaverien vanhoja vaatteita vastaan. Ja niitä meinaan säilötään. Siis sellaisella intohimolla, että nälkävuosiin varautuvat mummot jäisivät kakkoseksi. Ja tässä löytyykin ydinsyy sille, miksi liian moni nurkka, häkkivarasto, laatikko ja sängynalus tavaraa pursuaa.

 

Hetken yritinkin perustella uuden hankkimista sillä, että harvemmin nimenomaan uutta ostan. Etenkään kodintavaroissa. ”No et sä nyt niiin usein ylipäänsä mitään osta.” Mutta tulin siihen tulokseen, että tämä on itseni huijaamista. Vanhoilla huonekaluilla mennään. Jos se vanha ei miellytä, niin sen voi vaikka maalata uusiksi. Asia, minkä aion parille laatikolle tehdä, koska tuolta vanhan asunnon nurkista löytyi luonnollisesti myös maalia (tässä kohtaa melkoinen facepalm tuli, kun sen AVATUN maalipurkin löysin).

 
ekologinen muutto
Onneksi on aikoinaan tullut ostetua melko ajatonta tavaraa, niin nämä menevät hyvin kodissa kuin kodissa.

ekologinen muutto

Jos kuitenkin tulee tilanne, että täytyy hankkia tarpeeseen, niin kannattaa ostaa käytettyä. Nykyään on niin helppo ostaa käytettyä ja hyväkuntoisena melkein mitä tahansa. On Toria, Facebook-kirppiksiä, Huutonettiä ja ihan oikeita kirpputoreja. Ostamalla käytettyä pienennät hiilijalanjälkeäsi ja säästät rahaa, joten tilanne on pelkkä win win.

 

Kolmas neuvo: Tehosta: pakkaa muuttoauto täyteen, minimoi yleensäkin auton käyttö ja älä osta turhaa tavaraa muuton avuksi.

 

Kotonani oli muutama isompi tavara, joten muuttopaku täytyi vuokrata. Onnekseni kahden raavaan uroon avulla saimme sen niin täyteen, että kerralla saatiin kaikki huonekalut vietyä. Lisäksi olin tehnyt tavaroiden karsinnan jo ennen muuttoa, joten kierrätykseen yms menevät oli hoidettu alta pois, eikä niitä tarvinnut turhaa kuljettaa edes takas. Lisäksi sain kaverilta lainaan muuttolaatikoita (niitä voi myös vuokrata jos on tarve) ja arvoesineet kääriytyivät kätevästi omiin vaatteisiin ja pyyhkeisiin. Näin ei muuton takia tarvinnut ostaa mitään turhaa pakkausmateriaaliakaan. Muutama todella huonoksi mennyt rätti ja riepu meni hyvin loppusiivouksen apuna.

 
ekologinen muutto
Maisemaa alkovista

Neljäs ja viimeinen neuvo; vaihda viimeistään tässä vaiheessa ekologisempaan sähköön.

 

Itsellä oli aivan surkea määräaikainen sähkösopimus vanhassa kämpässä. Onnekseni muuton yhteydessä sähkösopimus raukeaa, joten meikäläinen vaihtoi sen kipin kapin parempaan toimijaan ja VIHDOINKIN vihreään sähköön.

 

Siinäpä neuvot ovatkin! Uusi asunto on aivan ihana ja se tuntui heti kodilta. Konmarituksesta sanottakoon, että alkuun jopa vähän ahdisti pistää kovalla kädellä tavaraa ja vaatteita pois. Tosin nyt ratkaisu tuntuu todella hyvältä. On ihanaa, kun paikat eivät pursua roinaa ja sisutus on pelkistetympi. Muutosta tuli muutenkin hyvä fiilis, kun vaatteilla ja ylimääräisellä tavaralla sai jotain merkityksellistä aikaan ja ekologisuus pysyi mukana tekemisessä.

 

Suosittelenkin lämpimästi kaikkia katsomaan kriittisemmin omaa toimintaa ja kulutustottumuksia. Siellä voi yksi jos toinenkin paikka olla, missä voisi tehdä hyvää.

Avainsanat:

Saatat myös pitää

Mitä jos lopettaisit? Tai…

ke 27.1.2016

Muutoksia! Koska kalenterissa lukee 26.1.2016 niin sitkeimmillä uuden… Lue koko kirjoitus