Matkailua Suomessa, Porvoo

Arki | tiistai 16. heinäkuuta 2019

Jaa niin miksi Porvoo valikoitui minilomakohteeksi? No minäpä kerron! Syitä tähän on niinkin monta kuin kolme. Syy numero uno on ilmastoahdistus. Syy numero dos: Porvoo on kaunis kaupunki. Syy numero trez on 30-vuotislahjaksi saamani lahjakortti ravintola Sinneen, mikä kuinkas sattuikaan, sijaitsee Porvoossa. Plus kisakaudella ei mitään oikeita lomia voi pitää (Porvoossakin treenattiin) joten siksi kohtuu lähellä oleva Porvoo oli erittäin passeli. Olen iloinen, että Porvoo valikoitui kohteeksi, koska tässä on allekirjoittaneella (ja monella muulla) paikka vaihtaa asennoitumistaan. Nimittäin matkustaa voi (ja kannattaa) myös Suomen rajojen sisällä.

 

Porvoo
Meikä tiesi Porvoosta tasan nämä rakennukset.
Tuomiokirkko Porvoo

Ensin on sanottava sananen ilmastoahdistuksesta. Tosiaan maailman pelastaminen on omalla agendalla ja yksi muutos tämän tavoitteen saavuttamiseksi on lentokäyttäytymisen muuttaminen. Juttelin jääkaapinjakajani kanssa asiasta ja alkuun puhuimme minilomasta Keski-Eurooppaan, mutta ajatus siitä sai molemmille enemmän tai vähemmän huonon fiiliksen. Lentäminen parin yön takia ei tuntunut hyvältä. Itseasiassa se tuntui suurinpiirtein yhtä hyvältä kuin pussillisen roskia dumppaaminen luonnonsuojelualueelle. Siksi teimme päätöksen, että alle viikon lomareissuja ei tehdä lentämällä. Tämä taas avasi aivan uuden maailman, nimittäin matkailun Suomen sisällä.

 

Ja täytyy sanoa, että kyllä se on paljolti asennekysymys, koska Suomessa on aivan upeita paikkoja! Porvoo on yksi näistä.

Vanha Porvoo
Kiertelemässä vanhassa Porvoossa
porvoo
Porvoon tuomiokirkko. Btw tämän vieressä sijaitsivat ne ilmaiset pysäköinnit

Muutama asia, mitä kannattaa tietää Porvoosta:

 

  • Vanha Porvoo on upea
  • Yksi yö tai erittäin tehokas päivä riittää vierailulle
  • Ruokapaikkoja valittaessa tekee mieli itkeä, kun et osaa päättää mihin mennä
  • Designista pitävät ihmiset pissaavat hunajata
  • Porvoo on kallis
  • Kävellen pärjää
  • Autoille on Tuomiokirkon kupeessa ilmainen kolmen tunnin pysäköinti
  • Majoituksia on kohtuu paljon, jos kaipaa halvempaa hintaa, kannattaa kurkata AirBnB
  • Porvoossa kaunis ja ruma kohtaavat (tuo vanha Porvoo oli kaunis, mutta yllätyin kuinka oikeasti rumia alueita osassa keskustassa oli)

 

Kävimme mm Vanhassa Porvoossa, Linnamäellä, syömässä, Brunbergin myymälässä, Haikon kartanossa (tänne ajettiin), syömässä, Näsin kivellä, syömässä, Sikosaaressa (tänne myös ajettiin), tuomiokirkossa, putiikeissa ja sitten taas vähän syömässä.

Porvoon ranta-aitat
Vanhaa Porvoota
Porvoo linnamäki
Linnamäellä. Piti leikkiä vanhojen aikojen tapaan sotaa, mutta pussailuks meni.
Porvoo
Brunbergin myymälä Porvoo
Brunbergin myymälässä sai muuten maistella suklaata… Meikä hillitsi itsensä, mutta tota toista osapuolta sai hävetä.

Ensinnäkin vanha Porvoo on erittäin pieni, mutta sitäkin kauniimpi. Jos saisin päättää, niin jokapaikassa pitäisi rakentaa Porvoon värimaailma mielessä. Alue on täynnä ihania (melkoisen kalliita) putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Kävellen pääsee helposti myös aivan vieressä sijaitsevalle Linnamäelle ja Näsin kiven maisemapaikalle. Suosittelen myös syömään, juomaan kahvit tai vähintään nauttimaan jäätelöt vanhassa Porvoossa. Tosin kannattaa varautua korkeahkoon hintaan. Jäätelö maksoi 4€.

päiväretki Porvooseen
Tässä on menossa Runebergin tortun makuinen jäätelö
Vanha Porvoo
Vanhassa Porvoossa
Tässä on menossa vuoden 2019 paras Runebergin torttu, jonka sai Petri’s chocolate roomista. Meikäläinen otti gluteenittomana riskin ja maistoin pienen palan. Ei ole tortut meikäläisen juttu.
Vanha Porvoo
Meikän tulevaisuuden kodin seinien väri on tässä.

Sanotaanko, että laihdutuskuurilla en Porvooseen lähtisi. Porvoo on ruuan ystävän kaupunki. Meikäläinen sai gluteenittomana helposti ruokaa. Pistimme Porvoon reissun ajaksi vegeruokavalion enemmän tai vähemmän sivuun ja söimme ruokaa, mikä näytti hyvältä. Kävimme Sinnen Chef’s table illallisella (tästä tulossa oma postaus), Meat districtissä ja Bistro Gustafissa lounaalla.

 

Meat district on nimensä mukaisesti lihansyöjän paikka, tosin ekologiseen lihaan ja ruokaan keskittyvä. Hyvän päivän vege itsessäni itki, mutta entinen lihaa rakastava sekasyöjä halusi tällä minilomalla lomailla. Myös ruokavalion suhteen. Ruuaksi valikoitui 22€ hintainen burgeri, jonka kyljessä tuli kokonaisia perunoita. Burgerin sämpylä oli gluteenittomanakin hyvää ja liha erinomaista. Myös perunat olivat herkkua, tosin hintaan nähden niitä olisi voinut olla enemmän.

Meat district
Gluteeniton burgeri

Bistro Gustafissa (joka sijaitsi vanhan Porvoon kupeessa) söimme lounaan, mikä maksoi 10€. Lounas menussa oli ruokaa laidasta laitaan. Annokset vaihtelivat aasialaisesta keitosta suomalaiseen liharuokaan. Yksi vegeannos löytyi. Ruoka oli ihan jees, mutta isommat pisteet tuli salaattipöydästä, missä oli melko erilaisia vaihtoehtoja. Tarjontaa oli keitetystä artisokansydämestä marinoituihin sieniin.

 

Bistro Gustaf
Porvoo Bistro Gustaf
Onneksi reissussa tuli treenattuakin ettei ihan vaan syömiseksi mennyt.

Ravintoloiden kohdalla ihan aikuisten oikeasti tuli enemmän ongelma päättää, mihin sitä menisi. Jos nyt jokin ehdoton vinkki täytyy sanoa, niin söisin ainakin kerran vanhassa Porvoossa, koska miljöö on yksinkertiasesti niin hieno. Porvoon kohdalla homma huipentui kotimatkalla, mihin mentiin Sikosaaren ja Haikon kartanon kautta. Haikon kartanossa oli muuten kohtalaisen nöyrä frisbeegolf rata, mikä menin kartanon pihan kautta.

 

Haikon kartano Porvoo
Haikon kartano

Porvoo oli aivan ihana kesäkaupunki ja voin lämmöllä suositella sitä vaikka viikonlopun reissukohteeksi tai ihan päiväretkeily mielessä. Meiltä jäi saaristossa seikkailu kokonaan väliin, mutta kuvien perusteella, voi sekin vielä joku päivä olla edessä.

 

Porvoo

Olisikos muuten ruudun sillä puoella heittää muita vinkkejä Suomen rajojen sisälle? Etenkin syksy mielessä olis mahtava kuulla paikkoja, missä kannattaa käydä.

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Vaeltamassa Tampereen…

ma 16.9.2019

Ai että syksy, ylimenokausi ja luonnossa vaeltaminen! Ylimenokauden… Lue koko kirjoitus

Juhannus hermolomalla

su 23.6.2019

Jälleen kerran otsikko kertoo kaiken. Juhannus meni allekirjoittaneen… Lue koko kirjoitus

Päiväretkeilijän unelma;…

ke 10.10.2018

Onko hullua olla mielettömän onnellinen akilleksen nopeasta… Lue koko kirjoitus