Voisitko jo lopettaa urheilun?

Kolumni | sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Tälläinen kommentti kilahti Joensuun Motonet GP:n jälkeen omaan Instagramiin. Yksi toinenkin tuli heti kisojen päätyttyä ja Twitteriin oli tullut kehotus: ”Syö läski vähemmän, niin voit itsekin pärjätä.”

Nämä eivät ole ensimmäiset, eivätkä varmasti viimeiset haukkumiset tai lopettamisen kehotukset, mitä tulen saamaan. Ensimmäiset tulivat itseasiassa jo vuosia sitten. Etenkin kun puhuin blogissani ulkonäköpaineista mitä koen naisena urheilussa. Selkeän lisäpotkun ilkeä ja negatiivinen kommentointi sai, kun muuan aituri kertoi avoimessa kirjeessä mielipiteensä omaan tekemiseeni. Ikävä kyllä urheilun saralla mielipiteiden sanominen on aika riskialtista ja auta armias jos avaat suusi, kun et ole kovalla tasolla. Maailman lopun asia siitä tulee, jos tämä mielipide saa mediassa huomiota. Siitä vasta monen elämäm koululaisen perse repeää. Mutta blogin aihe ei ole tämä urheilussa näkyvä ”Takaisin nyrkin ja hellan väliin” kulttuuri, vaan tuo otsikon kysymys. Voisitko lopettaa urheilun?

 

En tule koskaan ymmärtämään sitä sielunmaailmaa, mikä näillä ihmisillä on, jotka näitä kommentteja huutelevat. Toki he itsekin tietävät sen olevan enemmän kuin raukkamaista ja k**ipäistä, kun tekevät sen anonyyminä. Ikävä kyllä omalla nimellä monella voisi tulla parhaimmillaan kunnianloukkauksesta syyte.

 

Hävetä pitäisi kyllä ihan jonkun toisen. Kuten anonyyminä sanojana tämäkin kirjoittaja sen kuitenkin ymmärtää.

En tiedä ovatko nämä sitten sellaisia ihmisiä, jotka huutelevat esimerkiksi toimistoissa, salilla, yrittäjien tapaamisissa, kulttuurin parissa tai vaikkapa maalarien keskuudessa ”Pitäiskö sunkin jo lopettaa?” Olisi myös kiinnostavaa tietää huutelevatko nämä esim rikollisille, että voisitko jo lopettaa. En tosin usko, mutta muut asiat ja ihmiset menevät ihon alle sen verran, että täytyy kommentoida.

 

En tule koskaan ymmärtämään tätä suomalaista kulttuuria, missä ihmiset kokevat oikeudekseen saati tarpeelliseksi tulla kommentoimaan muiden tekemistä. Etenkin negatiivisesti. Onko se toisen meno ja meininki tosiaan niin paljon sinulta pois, että pitää ihan anonyyminä tulla sanomaan, että lopeta? Unohtamatta, että näillä anonyymeilla (ja enenemissä määrin myös omalla naamallaan) huutelijoilla ei melkeinpä koskaan ole mitään hajua, mitä esimerkiksi se urheilu vaatii. Usein omiin savutuuksiin ja siihen elämän sisältöön kuuluu enemmän tai vähemmän.. noh, ei juuri mitään. Miksi uskallan sanoa näin? Koska elämäänsä tyytyväiset, onnelliset, järkevät ja tasapainoiset ihmiset eivät käyttäydy tällä tavalla.

 

Urheilussa usein nämä p*skan jauhajat perustelevat käytöstään, ”Koska julkinen ammatti, niin kestä se.” Mutta missä siinäkin se raja menee? No olet tullut kodistasi ulos ja teet kaupassa töitä, niin kestä se. Perustit yrityksen (eli teet itse itsellesi töitä), kestä se. Laitoit someen pari kuvaa itsestäsi, kestä se. Tulit ulos ovista, elät, olet ja hengität. Kestä se. Ja naisilla vielä ihan oma kategoria enemmän tai vähemmän arveluttaviin kommentteihin on: noh sinulla on kireät housut ja hyvä perse, niin kerjäät sitä eli kestä se. Mutta tämä on jo aivan oma aiheensa. (Tosin annan tähän nopean ratkaisun. Jos olisit iloinen ja onnellinen, että oma tyttäresi saa ko kommentteja, niin siitä on hyvä alkaa rakentaa.) Ikävä kyllä huono käytös on huonoa käytöstä ja siinä on turha kenekään huutaa ja pistää vastuu toiselle puolelle. ”Kestä se.”

 

Itsellä urheilun lopettamisen kehottajat ja pahansuovat kommentoijat ovat usein miehiä. Siis ne ketkä uskaltavat omalla nimellään ja naamallaan puhua.

 

Rakentava kritiikki on ok, mutta turha sitä omaa huonoa käytöstään ja enemän tai vähemmän m*lkkuja kommentteja ja persoonaa on verhota rakentavan kritiikin taakse. Se on vale, mitä voi itselle yrittää esittää, jotta olo olisi parempi ja oikeutetumpi tähän käytökseen.

 

Ikävä kyllä tässä sosiaalisen median maailmassa kaiken maailman ihmiset ovat saaneet paikan, missä suoltaa omaa pahaa oloaan muiden päälle. Sosiaalinen media on myös antanut ihan rehdisti vain todella epämielyttäville ihmisille alustan jakaa sitä omaa epämielyttävyyttään. Keskustelun kulttuuri, aikuismainen ja järkevä väittely, triggeröimättömyys, henkilökohtaisuuksiin menemättömyys ja muutenkin järkevä kommunikointi asioista ja erimielisyyksistä on kokenut uskomattoman inflaation. Liian moni ei tähän kykene.

 

Mutta mennään taas otsikkoon. En koskaan tule ymmärtämään tätä aikuisten ihmisen joukkoa, kuka tulee huutelemaan tuntemattomille ihmisille, että voisitko jo lopettaa sen urheilun. Ei. En voi. Meikäläinen elää elämääni juuri, kuten parhaaksi näen. Mutta siellä olisi ehkä kommentoijilla peiliin katsomisen paikka. Olisiko sinun aika lopettaa jotain?

Avainsanat: ,

Saatat myös pitää

Nauti vielä, kun se…

su 1.3.2020

”Noora nauti.” Tämä on kommentti, mitä kuulin… Lue koko kirjoitus

Hallikausi starttaa kahden…

ti 7.1.2020

Itseasiassa hallikausi starttaa alle kahden viikon päästä! Hurjaa.… Lue koko kirjoitus

Kulutus treenipäivä vs…

su 12.5.2019

En tiedä onko ruudun sillä puolella tämän kanssa ongelmia, mutta… Lue koko kirjoitus