Urheilija vaikuta
Kolumni | torstai 29. elokuuta 2019
Postaus yhteistyössä Stadiumin kanssa.
Nyt on vaihteeksi yksi sellaisista postauksista, jonka toivon monen lukevan. Olen myös tietoinen, että ihmisten keskittymiskyky on heikentynyt, joten yritän pitää tekstin lyhyenä ja värikkäänä. Toki aihe on tiukempi kuin Suomen valtion budjetti, joten saa nähdä kuinka onnistun. Kehotukseni on jokaiselle urheilijalle suunnattu: vaikuta.

Toivon mukaan sen syvällisemmin ei tarvitse avata, miksi vaikuttaminen tänä päivänä olisi tärkeää. Toki käyn tämän silti läpi. Asiat eivät muutu ja epäkohdat poistu, jos niistä ei puhuta tai niitä ei tuoda esille. Suomi sattuu olemaan maa, jossa tiettyyn pisteeseen asti urheilijoita (suurinpiirtein siihen asti, kunnes he raivaavat hiellä ja vuosien työllä tiensä olympialaisiin, jolloin heistä tuleekin kisaturisteja) arvostetaan. Etenkin menestyneet urheilijat kantavat ikuisesti sankarin ja idolin viittaa monien sydämissä. Menestyneitä urheilijoita arvostetaan jopa niin paljon, että fanit katsovat idoliensa vakaviakin rikostuomioita sormien lävitse.
Onneksi vaikuttaa voi jokainen. Tasostaan riippumatta. Tässä omalla sohvalla tyynyyn painaumaa tekevä on yksi esimerkki. Omilla kirjoituksillani on ollut melko suuri vaikutusarvo (itsenikin yllättänyt), vaikka Suomen ykkönen en lajissani ole aikuisena koskaan ollut. Vuosien saatossa lukijoita teksteilläni on ollut muutama miljoona ja melkein jokaisessa suuremmassa mediassa on tekstejäni ja nostamiani epäkohtia tuotu esiin.

Tänä vuonna upea esimerkki urheilijasta, kuka käytti mahdollisuuttaan vaikuttaa asioihin (ja joka nousi omien sankarieni listalle) on Riku Riski. Hän ei suostunut menemään Quatariin maajoukkueleirille eettisistä syistä. Hän kertoi tämän avoimesti ja sai ulostulostaan melkoisen mediahuomion jopa kansainvälisesti. Ja näin myös ihmisoikeusongelmat Lähi-Idässä saivat huomiota mediassa. Mitä tapahtuisikaan, jos Messi tai Ronaldo ilmoittaisi ettei suostu tulemaan samasta syystä MM-kisoihin?
Moni ajattelee, että ei halua vaikuttaa, koska se saattaa altistaa kritiikin alle. Tosiaalta eikö jo urheileminen itsessään altista sinua kritiikin (ajoittain kohtuuttoman kovan sellaisen) alle? Toiset sanovat, että eivät halua ottaa vaikuttajan roolia. Tosin jokainen ulostulo on jokatapauksessa vaikuttamista. Lisäksi jokainen yhteistyökumppanisi kertoo arvoistasi ja toisaalta yritysten valinnat yhteistyöurheilijoista, kertoo yrityksen omista arvoista. Tämäkin on vaikuttamista.

Nykyään, kun sosiaalinen media on monella urheilijalla merkittävä työkalu tulojen hankintaan, jo jokainen postaus on tavalla tai toisella vaikuttamista. Jokainen jaettu ale-koodi kuulokkeisiin tai vaatteisiin on kannustus ihmisiä ostamaan eli vaikutat heihin. Jokainen mainos ripsistä, kynsienhoidosta, hiuksien laittamisesta ja kulmakarvoista kannustaa ihmisiä keskittymään ulkonäköön ja sen huollitteluun eli vaikutat heihin. Jokainen poseeraus uusien vaatteiden, autojen, kenkien, kodin tavaroiden ja lisäravinteiden kanssa on vaikuttamista. Niillä on vaikutusarvoa, ne luovat kuvaa sinusta, tuovat arvojasi esille faneillesi, ystävillesi, yleisöllesi eli siis kaikille seuraajillesi.
Myös vaikuttamisen mahdollisuuden käyttämättömyys on vaikuttamista.
Toisin sanoen kaikki tekeminen, päivittäminen ja toisaalta se tekemättömyys on tavalla tai toisella vaikuttamista ja omien arvojen jakamista.
En sano, että nyt jokaisen tulisi nousta parrikadeille ja alkaa suu vaahdossa keskittymään epäkohtien ja omien arvojen esille tuomiseen. Kannustan kuitenkin jokaista kysymään itseltään: voisiko kulutukseen kannustamisen, tuotteiden mainostamisen, ulkonäön ehostamiseen keskittymisen ja yritysten promoamisen joukossa olla paikka, missä käyttäisi hetkisen mahdollisuuttaan tuoda esille jotain aidosti merkityksellistä asiaa?
Vaikutukset voisivat olla aika isoja.
Avainsanat: pohdintaa, yhteistyö
Uudempi
← Syötkö liikaa proteiinia?Vanhempi
Alkuhuumaa ja isoja kysymyksiä →Saatat myös pitää
Kaksi viikkoa ilman…
su 1.12.2019
Tämä sunnuntaiaamu yhteistyössä Slurp tilauskahvin kera, tuntuu… Lue koko kirjoitusKun yhteistyökumppani ei…
ti 12.11.2019
Tässä on tarina, minkä toivon auttavan muita sellaisia… Lue koko kirjoitusSaako ekohippi lentää?
to 3.10.2019
Ilmastoahdistus. Se on saapunut omaan arkeen ja on erittäin… Lue koko kirjoitus
Nyt kyllä olet, Noora, tekopyhyyden partaalla. Jos itse olisit lahjakkuutesi ja kovan työn ansiosta Dohan koneessa, tuskin kirjoittaisit Craftin urheilijana eettisyydestä, vaan yrittäisit hyvin todennäköisesti kaikin somemetodein hankkia itsellesi toimeentuloa huippu-urheilu-urasi rahoittamiseksi ja tulevaisuuden turvaksi. Mikä ero siinä on, mainostatko Avain Apteekkia vai joensuulaista autosponsoria, Nikea vai Stadiumin kierrätystoppia? Peiliin katsomisen paikka – ethän alennu nostamaan itseäsi muiden kustannuksella.
Niin tämä on vähän sellainen asia, missä näkemykset eroavat niin paljon, että mielipiteitä on monia. Tosin jos olisin esimerkiksi Dohaan menossa, niin en varmasti miettisi somessa rahan saamisen maksimointia, koska meikäläisellä on tällä hetkellä sellainen tilanne, että urheilun turvaamista ei tarvitse miettiä, vaan se on jo turvattu. Ja jos lukisit tekstin tarkkaan, niin en tässä sano, että urheilijat tai ihmiset somessa yleensäkään eivät saisi mainostaa tai tarjota näkyvyyttä yrityksille. Sillä monen elanto tulee, mukaan lukien omani. Mutta, kuten kirjoituksessani sanon, jos sen lukisit ja sisäistäisit pointin, niin sinne mainostamisen sekaan kannattaisi harkita oikeasti merkityksellisten asioiden lisäämistä. Olivat ne sitten epäkohtia urheilussa, omia arvoja esimerksi luonnon suojelussa jne jne. Eli tässä tapauksessa itseasiassa voin sanoa, että olet melkoisen väärässä tai et oikeasti someani seuraa. Jos seuraisit niin tietäisit että tuon useita kertoja viikossa esille asioita luonnon suojelemiseksi, puhun hiilijalanjäljen pienentämisestä, kierrätyksestä, ulkonäköpaineista, julkaisen ”lihavia” kuvia ja kannanottoja erilaisista tabuista. Lisäksi yhteistyökumppanini ovat kaikki valittu omien arvojeni mukaisesti. On kikhernepastaa mikä toimii lihan korvaajana ja mainostan sitä, että ihmiset söisivät vähemmän lihaa, Stadiumilla edustus on nimenomaan ekologisemmissa tuotteissa, Sidoste tekee suomalaista eettisesti ja usein kierrätysmateriaaleista ja Fitbit kannustaa liikkumaan nimenomaan terveyden takia ja se edellä, ei ulkonäkö. Onhan sillä ero mitä mainostaa ja mihin kannustaa. Onko se esimerkiksi autoilu tai ulkonäköön keskittyminen. Tähän kun lisätään yhteistyöpyynnöt mihin en ole lähtenyt koska eivät ole sopineet arvoihini, niin voinkin hymyillen käsi sydämellä todeta, että meikäläinen ei tekopyhä tässä asiassa ole. Jos se sinne ruudun toiselle puolelle tuntuu, niin kannattaa lukea teksti ja sen pointti (ja tämän tekstin pointti) vielä uudestaan.